Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 28 marca 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Tovarišice in tovariši! Dovolite nam, da vam čestitamo …

Kdaj:
5 april 2019 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-04-05T18:00:00+02:00
2019-04-05T19:00:00+02:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zosiova 15
4264 Bohinjska Bistrica

Vljudno vabljenii na odprtje razstave

Tovarišice in tovariši! Dovolite nam, da vam čestitamo …

v petek, 5. aprila 2019, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.

Z razstavo obeležujemo 40. obletnico gradnje Kulturnega doma Joža Ažmana in Muzeja Tomaža Godca in pomeni tudi uvod v »Mesec bohinjske kulture«, v okviru katerega se bodo z najrazličnejšimi dejavnostmi predstavila  vsa kulturna društva, ki delujejo v Občini Bohinj.  Dogodki se bodo zaključili 1. maja s prvomajsko budnico in slovesnostjo pred Kulturnim domom Joža Ažmana.

Josip Broz Tito je bil prvič v Bohinju že leta 1939, ko je v rojstni hiši Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici meseca marca potekal sestanek, ki je bil pogoj, da je kasneje lahko postal generalni sekretar CK KPJ. Naslednji njegov obisk imamo ponovno zabeležen leta 1952, ko se je v Bohinjski Bistrici srečal s slovenskimi pionirji s Svobodnega tržaškega ozemlja. Tuje državnike in delegacije je predvsem v poletnih mesecih vodil v hotel Zlatorog v Ukancu. Obisk Bohinja so popestrili izlet na Vogel, ogled smučarskih skokov na Pokljuki ali sprehod ob Bohinjskem jezeru. V Bohinju je med drugimi gostil tudi grški kraljevski par, kraljico Frederiko in kralja Pavla, egiptovskega predsednika Gamala Abdela Naserja, etiopskega cesarja Haileja Selassija, Nikito Hruščova, predsednika Demokratične ljudske republike Koreje Kim Il Sunga. Tudi v času dopusta je Tito rad obiskoval različne gorenjske kraje in planine ali se sproščal ob lovu na Pokljuki.

Njegov zadnji obisk Bohinja in s tem tudi Gorenjske je bila udeležba na seji CK ZKJ maja leta 1979, ko je bilo 1. maja v Bohinjski Bistrici jubilejno zasedanje CK ZKJ, s katerim so praznovali 40 let od sestanka, ki se je leta 1939 odvijal v Muzeju Tomaža Godca. Ob tej priliki so v rojstni hiši Tomaža Godca uredili muzej. Napovedano zasedanje pa je pospešilo tudi vsa dotedanja prizadevanja in želje krajanov po gradnji novega kulturnega doma. Izveden  je bil občinski referendum, na katerem se je 86,9 % občanov iz Nomenja, Bitenj, Raven, Bohinjske Bistrice, Nemškega Rovta, Savice, Kamenj, Polj in Ribčevega Laza odločilo za finančni samoprispevek k gradnji kulturnega doma. 1. maja leta 1979 je bil Bohinj slavnostno okrašen za Titov prihod. Že prej so potekala kulturna in taborniška srečanja, na večer pred slavnostno sejo pa so pred novim Družbenim centrom odkrili spomenik ljudske vstaje in boja proti okupatorju. Po vsej Gorenjski je zagorelo več kot štirideset kresov, od Bleda do Bohinja so viseli transparenti, na hišah zastave. Na prireditvenem prostoru ob Domu Joža Ažmana so se zbirale kulturne skupine, pevski zbori, folkloristi, šolska mladina, ljudje so prihajali z rdečimi nageljni v gumbnici in z zastavicami v rokah.

 

VLJUDNO VABLJENI

Junija 1975 je bilo v Bohinju državniško srečanje med Titom in severno korejskim predsednikom Kim Il Sungom.

Odprtje Muzeja Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici, leto 1979. Delegacijo s Titom na čelu je po razstavi peljal njen kustos France Benedik. Foto Joco Žnidaršič

Tito v Bohinju leta 1979.

Obnova hiše Tomaža Godca, preden je bila spremenjena v muzej.

Gradnja Doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri