Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | March 22, 2018

Scroll to top

Top

Izjemna arheološka najdba

Izjemna arheološka najdba

Vljudno vabljeni na ogled razstave V BLESKU KOVINSKE OPRAVE – POZNOANTIČNA LAMELNA OKLEPA IZ KRANJA.

Leta 2005 je bil Kranj priča prav posebnega odkritja. Na vrtu Tomšičeve 38 so arheologi izkopali poznoantično vojaško opremo vojščakov najvišjega ranga iz druge polovice 6. stoletja – dva lamelna oklepa in kopjasto orožje, ango. Gre za statusne simbole tedanje družbene oz. vojaške elite – ango frankovsko-alamanske, lamelna oklepa pa bizantinske elite ter elite ljudstev pod njihovim vplivom in oblastjo. Ango je eden redkih materialnih dokazov prisotnosti Frankov in njihovih zaveznikov v sredini 6. stoletja na ozemlju Slovenije in v njegovem zahodnem sosedstvu. Lamelna oklepa pa izpričujeta močan vpliv bizantinskega sveta in močne vezi z bizantinskim cesarstvom, h kateremu je ozemlje osrednje Slovenije kot obrobje sodilo večino druge polovice 6. stoletja. Vse tri najdbe potrjujejo izjemno strateško vlogo Karnija, predhodnika Kranja, v poznoantični dobi.

Lamelna oklepa pa nista izstopajoča najdba le zaradi svojega nekdanjega simbolnega pomena, temveč tudi zaradi svoje enkratnosti v evropskem ali celo svetovnem merilu. Sta dva izmed vsega skupaj sedmih skoraj v celoti ohranjenih lamelnih oklepov iz 6. in 7. stoletja, odkritih na širnem območju med Kavkazom na vzhodu in Španijo na zahodu. Malokateri med njimi pa nudi toliko zanesljivih podatkov za rekonstrukcijo zgradbe in nekdanjega videza kot prav oklepa iz Kranja.

Razstavna zloženka

Risba vojščaka 2

Podoba langobardskega vojščaka iz Karnija v lamelnem oklepu, kot jo je na osnovi ugotovitev arheologov narisal ilustrator Jakob Klemenčič.

Trnsfr 151029 0020

Konservirani in restavrirani ostanki lamelnega oklepa

IMG_2673

Postopki sestavlja modela lamelnega oklepa – rekonstrukcija.

IMG_2682 IMG_2704 IMG_2797