Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | April 26, 2018

Scroll to top

Top

Zbirka čipk Betty Nováček Volenec

Zbirateljstvo je ljubiteljska ali profesionalna dejavnost posameznikov, društev in ustanov, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem raznih zbirk predmetov ter umetniških del. Mnogi zbiratelji so bili začetniki ali ustanovitelji večine današnjih muzejev, galerij in podobnih institucij.

V Gorenjskem muzeju hranimo lepo zbirko 442 kosov čipk in vzorcev čipk, ki jo je muzeju podarila gospa Betty Novaček Volenec (1893 – 1984), po očetu Čehinja, po mami pa sudetska Nemka. Do čipk je gojila prav posebno ljubezen, zato je celo življenje zbirala sodobne in tudi stare čipke in vzorce čipk. Hranimo tudi manjšo zbirko 42 kosov čipk, ki jo je muzeju podarila Barba Štembergar Zupan. Čipke je zbrala njena mama Vida Štembergar iz Kranja. Nekatere ji je podarila prav prijateljica Betty Novaček Volenec.

Gospa Novaček Volenec je v Kranju živela od leta 1930 pa do svoje smrti leta 1984. S starši, ki so ob Vodovodnem stolpu zgradili hišo, se je v Kranj priselila iz Vojvodine. Ljubezen do ročnih del je prejela od svoje mame in mnoge čipke v njeni zbirki so bile družinske. Dobili so jih v krajih na Madžarskem, v Romuniji in Vojvodini, kjer je družina živela, ali pa so ji jih poslali ali prinesli prijatelji kot darilo. Poleg čipk je gospa zbirala in hranila literaturo in priročnike, zlasti tuje, o tehnikah izdelovanja čipk. Svojo bogato zbirko čipk je rada pokazala prijateljem ob popoldanskem čaju ob petih. Večkrat jim je povedala, da v zbirki hrani osemnajst tehnik čipk, le tehnika iz las ji še manjka. V zbirki je večina čipk narejenih ročno, nekaj pa je strojno izdelanih. Prevladujejo kvačkane, klekljane, šivane, pletene, vozlane, necane, oki čipke, cluny čipke in druge, precej je tudi vezenin. Mnogo čipk je izdelala skupaj s sestro Dagmar, s katero sta živeli skupaj. Bili sta zelo spretni v rokah in znali sta mnogo ročnih tehnik izdelave čipk, vezenin, gobelinov … Poleg prtov in prtičkov so v zbirki še obrobe in trakovi, ovratniki, krstne jopice in kapice, robčki, razni vzorčki, klekljana jopica, predpasnik s čipko, plastron, ogrinjalka, pahljača in drugo. Čipke in vezenine izhajajo večinoma iz raznih evropskih dežel: precej jih je z Moravske, s Češke, Slovaške, Madžarske, iz Belgije, Danske in Francije, s Poljske, Kitajske, z balkanskih držav, iz Italije in Benetk, z Malte, iz Španije, Rusije, Irske, Grčije, Nemčije, Slovenije pa tudi iz Urugvaja. Med posebej dragocene kose spada klekljana obroba iz srebrnih in zlatih niti, narejena na Češkem, klekljana obroba iz koprivinih niti ter šivana čipka iz agavinih niti.

Gospa Betty je bila vzgojena v meščanskem duhu; ohranjala je meščanske navade, bila je razgledana in govorila je več jezikov. Enaindevetdesetletna je leta 1984 svoje življenjsko delo, veliko zbirko čipk iz najrazličnejših dežel sveta in literaturo o čipkah, podarila Gorenjskemu muzeju.

Klekljanih čipk je v zbirki največ: od raznih prtičkov, prtov, aplikacij, od vzorcev trakov čipk z različnimi motivi do koščkov trakov obrob nekaterih evropskih narodnih noš. Veliko je domačih čipk, narejenih v širokem in ozkem risu. Zanimive so čipke iz drugih dežel kot so moravske čipke, klekljane iz niti koprive, obroba s Češke, klekljana s srebrnimi in zlatimi žicami, pa pisani češki prtiček. Več prtičkov pripada tipu Cluny čipk z mnogimi ribicami in kiticami. Pozornost vzbujajo črne Chantilly čipke, dih pa jemljejo drobne bruseljske čipke, kjer so razni cvetlični motivi na fini mrežasti podlagi obdani s konturno nitko. Nekatere so narejene v kombinaciji klekljanja in šivanja. Zanimivi so tudi prtički, narejen iz ročno klekljanih ali strojno izdelanih trakov, ki so z raznimi šivanimi povezavami oblikovani v razne oblike. Nekaj robčkov ima obrobo, podobno pečnim čipkam. Belgijske cvetlične čipke iz Brüggerja imajo klekljane motive cvetlic in listov sešite skupaj, motivi pa so obdani s konturno nitko. Zanimive so tudi fine valenske čipke kot obrobe, kjer se na drobni mrežasti podlagi ponavljajo razni rastlinski motivi.

Viri:

–          zbirka čipk in arhiv o čipkah, ki jih hranimo v Gorenjskem muzeju

–          Franc Cimerman (1933 – 2015), Kranj

–          Veronika Aljančič Vodnik, Kranj