Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | December 10, 2017

Scroll to top

Top

Konservatorska delavnica

20160113_070149~2

Sandra Dimitrijević

konservatorka – restavratorka

email: sandra.dimitrijevic@gorenjski-muzej.si

tel.: 04 201 39 81

Zdenka Kramar

strokovna konservatorska-restavratorska tehnica

tel.: 04 201 39 81

email: zdenka.kramar@gorenjski-muzej.si

Muzealije, ki jih konservatorsko restavratorsko obdelujemo v konservatorski delavnici Gorenjskega muzeja so izkopani arheološki predmeti, kulturno zgodovinski predmeti imenovani tudi predmeti umetne obrti, etnološki predmeti, predmeti novejše zgodovine in sodobnosti. Tako kot je raznolika starost in stopnje ohranjenosti muzejskih predmetov, so raznoliki materiali iz katerih so ti predmeti izdelani.

Od vseh teh dejavnikov so odvisni konservatorski restavratorski posegi, ki obsegajo:

¨      preventivno konservacijo (prizadevanje za čim boljše pogoje hranjenja in razstavljanja gradiva, nadzor mikroklime in osvetlitev v depojih in na razstavah, skrb za pravilni transport in uporabo). To je skrb za eksponate v depojih, na razstavah v matičnih hišah in v dislociranih enotah, kar pomeni pregled nad stanjem eksponatov in sprotno konseviranje.

¨      aktivno konservacijo, ki je neposredni poseg na muzealijah v smislu upočasnitve procesov propadanja. Prizadeva si uporabljati samo tiste materiale in postopke, ki ne smejo škodovati muzealiji ali ovirati bodočih preiskav, obdelav in analiz, uporabljeni materiali morajo biti združljivi z materiali iz katerih so izdelani predmeti kulturne dediščine, ter morajo biti reverzibilni.

¨      restavriranje

¨      izdelava kopij muzejskih predmetov in embalaže za muzealije

¨      vodenje dokumentacije o ohranjenosti muzealij in opravljenih konservatorsko restavratorskih posegih na njih ter rezultate preiskav in analiz

¨      izdelava priporočil in strokovno svetovanje za pravilno rokovanje s kulturno dediščino.

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri