Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

POLETNA MUZEJSKA NOČ, sobota, 15. junij

POLETNA MUZEJSKA NOČ, sobota, 15. junij

V soboto, 15. junija, se je odvila že tradicionalna Poletna muzejska noč. Pester izbor raznovsrtnih dogodkov je v muzej privabil številne obiskovalce.

Pestro dogajanje:

FESTIVAL ARHEOLOGIJE V KRANJU

Brezplačne delavnice za odrasle in otroke pred gradom Khislstein, na Pungartu in na Glavnem trgu. Tema raznolikih delavnic bo življenje v MLAJŠI KAMENI DOBI. S študenti arheologije bomo gradili koče tistega časa, tkali blago in šivali obleke po najnovejši mlajšekamenodobni modi.

Vabljeni od 16. ure dalje!

V primeru dežja bodo delavnice v gradu Khislstein.

DELAVNICA OD GLINE DO LONCA

Na delavnici bomo oblikovali posodo iz gline na način, ki so ga poznali v času življenja mlajše kamene dobe. S tehniko kačic bomo oblikovali posode.

V gradu Khislstein od 18. ure dalje.

ODPRTJE RAZSTAVE POSLIKANO POHIŠTVO NA GORENJSKEM

V soboto, 15. junija 2013, na večer Poletne muzejske noči, vljudno vabljeni ob 19. uri v  grad Khislstein na odprtje razstave Poslikano pohištvo Gorenjske.

Pohištvo je pomemben del notranje opreme stanovanjskih in delovnih prostorov. Kmečki ljudje so naročali predvsem skrinje, kasneje tudi zibelke in omare iz mehkega lesa pri vaškem izdelovalcu, če so želeli kaj boljšega, pa pri šolanem mizarju in slikarju. Zelo pomembna je bila lokalna, domača tradicija okraševanja, ki se je na Gorenjskem zelo razvila in ustvarila številne različice poslikav zlasti skrinj. Slikanje na kmečko pohištvo razumemo kot zvrst ljudske umetnosti.

 DELAVNICA LEPLJENJE KERAMIKE – za odrasle

Arheologi izkopljejo ogromno ostankov lončenine, ki so jo uporabljali naši predniki. Konservatorji-restavratorji ji z lepljenjem in rekonstrukcijo skušajo povrniti njeno nekdanjo uporabo.

Le kako lepljenje poteka? Vabljeni na delavnico v grad Khislstein, od 18. ure dalje.

JAVNA VODSTVA

  • 20.00 – spominska razstava Jožeta in Zlate Volarič; vodi ddr. Damir Globočnik
  • 20.00 – alpinistična razstava Mogočne stene; vodi Jelena Justin
  • 20.00 – stalna razstava Prelepa Gorenjska; vodijo mag. Marjana Žibert, mag. Monika Rogelj, ddr. Verena Perko
  • 22.00 – stalne razstave po Mestni hiši; ddr. Verena Perko, ddr. D. Globočnik,  mag. Tatjana Dolžan Eržen

DELAVNICA ŠIVANJE PO STAREM V BOHINJU

Tradicionalna delavnica šivanja po starem v Oplenovi hiši pod Studorom. Tokrat bomo sešili obleko za eno od oskrbnic muzejskih hiš v Bohinju. Kako so šivale naše prababice?

Od 20. ure dalje.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri