Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 5 oktobra 2023

Scroll to top

Top

Pozdrav z Gorenjske: Zbirka starih razglednic Gorenjskega muzeja

Naslov: Pozdrav z Gorenjske: Zbirka starih razglednic Gorenjskega  muzeja
Avtorica: mag. Marjana Žibert
265 strani
Izdal: Gorenjski muzej, Kranj 2010
Zbirka starih razglednic Gorenjskega muzeja je zanesljivo ena največjih zbirk, ki je omejena le na Gorenjsko. Zbirka Gorenjskega muzeja trenutno šteje več kot 3200 razglednic, ki obsegajo čas od zadnjega desetletja 19. stoletja do druge svetovne vojne. Na njih so upodobljena gorenjska mesta in manjši ter večji kraji, med katerimi izstopajo turistični kraji. Zaključeno celoto pa predstavljajo razglednice s planinskimi motivi.
Na nastanek in razvoj razglednic so vplivali razvoj fotografije in tiskarskih tehnik ter razširitev poštnega poslovanja. Razglednice so se razvile iz dopisnic. Avstro-ogrska poštna uprava je 1. oktobra 1869 izdala prve dopisnice (Correspondenz-Carte). Kmalu so se pojavile ideje, da bi hkrati s sporočilom na hrbtni strani objavili tudi manjšo sliko. Prve razglednice s sliko na hrbtni strani kartončka so se pojavile že leta 1872.
Sprva je naslovna stran vsebovala samo naslov prejemnika in prostor za poštno znamko. Zgoraj je bil napis Dopisnica – Correspondenz-Carte, na hrbtni strani pa so bile ena ali več manjših sličic in prostor za kratko sporočilo. Slika na razglednicah pa je dobivala vedno večjo površino in je na koncu obsegala celotno hrbtno stran razglednice. Ker na hrbtni strani ni bilo več prostora za kratka sporočila, so v začetku stoletja naslovno stran razdelili na dva dela. Leva stran je bila namenjena pisnim sporočilom, desna za naslov in znamko, zgoraj pa je bil napis Dopisnica – Correspondenz-Carte.
Pisanje razglednic na Slovenskem se je začelo najprej v zdraviliških krajih. Do leta 1897 so ohranjene le redke razglednice, saj pošiljanje ni bilo nekaj običajnega. Od tedaj pa do konca prve svetovne vojne – to je zlato obdobje pošiljanja in zbiranja razglednic – se je tudi na Slovenskem zelo razširilo zanimanje za razglednice. Večina slovenskih krajev je tedaj dobila prvo razglednico z motivom svojega kraja.
Količina
Izdelek na zalogi

Cena: €20.00

Loading Posodabljanje košarice...
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri