France Prešeren - kratek življenjepis

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!

Navodila

V prazne okvirje vpiši manjkajoče besedilo oziroma manjkajoč datum. V pomoč so ti lahko namigi (?) in klik na ''HINT'', ki ti bo pokazal prvo črko v okvirčku, v katerem se trenutno nahajaš. Vedi pa, da je uporaba pomoči kaznovana z odvzemom točk.

Ko končaš, klikni ''Check'', da vidiš kako uspešen si. Rezultat bo prikazan v odstotkih.

Veliko sreče!
France Prešeren se je rodil 3.12.1800 v na Gorenjskem. Obiskoval je ljudsko šolo v Ribnici, kjer je bil zapisan v . Šolanje je nadaljeval v , nato se je vpisal na , kjer je obiskoval pravno fakulteto. Mati si je želela, da bi postal . Večkrat je zaprosil avstrijske oblasti za dovoljenje za samostojno odvetniško pisarno, vendar je bil zavrnjen. Želja se mu je izpolnila šele leta . 6. aprila 1833 je v trnovski cerkvi spoznal in se vanjo zajubil. Leta 1835 je v Savi utonil njegov najboljši prijatelj . Prijatelju je posvetil več pesmi. Okrog leta 1837 je spoznal , s katero je imel tri nezakonske otroke: Franca, Terezijo in Ernestino. Zadnja je napisala Spomine na Prešerna. 1840 je nesrečno izgubil še drugega prijatelja, , ki je umrl zaradi srčne kapi. Leta 1846 (z letnico 1847) je končno izdal svojo samostojno pesniško zbriko z naslovom . Zaradi takratne cenzure je moral iz zbirke črtati , ki jo je napisal leta 1844. Leta 1846 se je preselil v Kranj, kjer je končno odprl svojo lastno odvetniško prakso. Kot pisarja je zaposlil sina Andreja Smoleta in Primoža Sokliča. Za pomoč v gospodinjstvu si je s sabo pripeljal tudi sestro . Po marčni revoluciji 1848 je v končno objavil Zdravljico. Umrl je v Kranju, kjer je tudi pokopan.
Najstarejši portret pesnika je nastal leto dni po njegovi smrti, leta 1850. Njegov avtor je Franz Goldenstein..