Barbara Trnovec, Pokrajinski muzej Celje

ALMA M. KARLIN, SAMOSVOJA, NEUKLONLJIVA, UKAŽELJNA

Pisateljica in novinarka, svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka in poliglotka Alma M. Karlin (1889–1950) je na svoji življenjski poti presegla vse mogoče meje; meje telesnih omejitev, svojega spola, družbenega sloja, svoje nacionalne identitete, fizičnih razdalj, presegla je tudi meje duha časa, njene ideje so zato še danes sveže in aktualne. V letih 1919–1927 je prepotovala svet. Potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala s sprotnim delom. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov. Konec dvajsetih in v prvi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja je kot pisateljica in popotnica doživela velik uspeh – v evropskem in širšem okviru. Sledila pa so zelo temačna leta, vse do bridkega konca. Alma M. Karlin je pokopana na Svetini. Do oktobra 2016 je na njenem grobu rastlo nenavadno drevo – drevesna razrast grmovnice trdoleske Euonymus europaeus, ki je bila takrat brutalno požagana. Botanično ime Euonymus v grščini pomeni dobrega imena oziroma imeti srečo, kar je Alma M. Karlin zelo verjetno vedela. Po pričevanju Franca Rozmana, ki jo je kot otrok srečeval na Svetini, je sama »zacahnala« prostor na pokopališču, kjer je želela biti pokopana, in tam posadila drevo.
Predstavitev monografije Neskončno potovanje Alme M. Karlin o njenem osupljivem življenju, delu in zapuščini.
Bila je pogumna. Samosvoja. Neuklonljiva. Ukaželjna. Osredotočena na cilj. Pisateljica in novinarka, svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja Alma M. Karlin.
Drevo z groba Alme M. Karlin (2017), idejna zasnova Barbara Trnovec, izvedba Studio Moste. Posamezni deli drevesa z groba Alme M. Karlin so bili sestavljeni v celoto. Stiki med njimi so poudarjeni z zlatimi ploščicami, ki simbolno ponazarjajo zareze v drevesu in s tem opominjajo na poglavje v njegovi zgodovini. Uporabljena je bila japonska tehnika kincugi.
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri