Aleksandra Nestorović, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

EVROPA, SEMITSKA MATI EVROPEJCEV

Ptujski mozaik z upodobitvijo Evrope je krasil reprezentančni prostor rimske vile. Nastal je v drugi polovici 3. ali na začetku 4. stoletja in kaže na blagostanje ter razcvet Petovione v kriznem obdobju rimskega imperija. Prostor z mozaikom so krasile barvite stenske freske in štukature. Hiša je stala v premožni četrti primestnih vil ob glavni cesti iz vojaškega v civilni del antičnega mesta.
Na osrednjem prizoru je razgaljena princesa Evropa na biku, za njo plapola ogrinjalo. Prizor predstavlja Zevsa, ki je v podobi bika ugrabil semitsko princeso in jo iz Fenicije odvedel na Kreto. Iz njune zveze se je rodilo pet otrok, ki so s svojimi rodovi poselili kontinent.
Zgodba o Evropi sodi h kolonizacijskim mitom. Evropa je ostala na Kreti, njeni potomci so poselili obale Sredozemlja in notranjost. Mit pa kaže tudi na širjenje civilizacije z Vzhoda na Zahod. Feničani so prispevali pisavo, urbanizacijo, zakone in razširili gojenje oljke ter vinske trte. Tudi Zevs/bik asociira na govedorejo, povezano z visoko razvitimi kulturami.
slika1
Mozaik s podobo ugrabitve Evrope, velikosti 400 x 400 cm, je bil odkrit leta 1893. Odkopan je bil na Zgornjem Bregu na Ptuju ob raziskavah rimske vile in sodi v drugo polovico 3. ali na začetek 4. stoletja. Shranjen je v Univerzalnem muzeju Joanneum v Gradcu.
Mit o Evropi je še vedno aktualen, ugrabljena ženska pa predstavlja arhetip. Odstira nasilje nad ženskami, ugrabitev in posilstvo ter priča o neminljivih migracijah iz vzhodnega Sredozemlja. Evropa je mati številnih evropskih narodov, vendar tudi ogledalo ksenofobije in rasizma.
slika2
Grafična rekonstrukcija mozaika s prizorom Evrope
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri