Verena Perko, Gorenjski muzej, Kranj

KLEOPATRA, PREMAGANA EGIPČANSKA KRALJICA, TUDI V KRANJU!

V središču Kranja sta bila odkrita bronast novec in keramična svetilka, oljenka, oba s podobo krokodila. Na novcu sta cesar Avgust (27. pred Kr. – 14. po Kr.) in general Agripa, na zadnji strani pa krokodil na verigi. Cesarja krasi hrastova krona, generala pa zlata krona iz ladijskih kljunov, znamenje zmage. Na oljenki je podoba krokodilov z vojaško ladjo, galejo, vrčem za vodo in delfinoma.
Bronasti novec je bil odkrit za Prešernovim gledališčem v Kranju, na južnem delu Tavčarjeve ulice. Novec je bil skovan med letoma 10. in 14. po Kr., podobe pa označujejo zmago Rima nad Egiptom, krokodil na verigi pa Egipt in egipčansko kraljico Kleopatro.
Predmeta izpričujeta isti politični in vojaški dogodek, pomorsko bitko pri Akciju leta 31. pred Kr. Rimsko ladjevje je vodil general Agripa, egipčansko Antonij s kraljico Kleopatro. Krokodil na verigi oznanja padec Egipta in dokončno oblast rimskega cesarja Avgusta. Krokodila na oljenki sta karikatura egipčanske kraljice Kleopatre in njenega ljubčka Antonija, Avgustovega nevarnega tekmeca.
slika4
Keramična svetilka, oljenka iz zgodnje rimske dobe s podobo dveh krokodilov, je bila odkrita v bližini gradu Khislstein. Oljenka je bila narejena nekje v Italiji, kot ceneni izdelek je učinkovito »poročala« o zmagi Rima nad Egiptom in smešila egipčansko kraljico Kleopatro.
Zgodba o nesmrtni ljubezni med Kleopatro in Antonijem je postala znana predvsem zahvaljujoč filmski upodobitvi Josepha L. Mankiewicza s slovitima Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom leta 1963.
Vir: https://www.google.com/
Kleopatra je bila zadnja egipčanska vladarica. Z lepoto in bistrostjo je pomedla z marsikatero kronano glavo. Ko jo je doletela usoda poraženke, smrt ni zadostovala. Njo, njeno mogočno deželo s prastaro civilizacijo in njenega ljubčka so upodobili kot nenasitna krokodila. Krokodil na verigi, sveta egiptovska žival, vzbuja cinični posmeh, ki je bil od nekdaj najučinkovitejše orodje razvrednotenja. Podoba je na novcih in milijonih keramičnih lučk še dolgo sporočala širom imperija: Kleopatra je premagana, cesar Avgust je naš rešitelj
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri