Snježana Karinja, Pomorski muzej - Museo del mare »Sergej Mašera« Piran - Pirano

OBRAZA S KOVANCEV

Cesarica Favstina II. je upodobljena na bronastem kovancu svojega soproga cesarja Marka Avrelija; kovanec je bil odkrit pri cerkvi sv. Jurija v Piranu. Novec je bil kovan med letoma 161 in 175 v Rimu. Na njegovi prednji strani, averzu, je upodobljena cesarica Favstina II., obrnjena v desno. Ob robu je napis Favstina Avgusta ali Vzvišena Favstina.
Prednja stran bronastega sesterca (inv. št. N64) Marka Avrelija s profilom Favstine II. in napisom FAVSTINA AVGVSTA, ki je bil kovan med letoma 161 in 175 v Rimu (RIC 1653), najdišče: cerkev sv. Jurija v Piranu.
Zadnja stran bronastega sesterca Marka Avrelija (Favstine II.) z upodobljeno boginjo Leticio ter napisom LAETI in v sredini SC
Favstina je slovela po svoji lepoti, veljala je za vzorno ženo in mater. V tridesetletnem zakonu je rodila 13 ali 14 otrok. Ob rojstvu prvega otroka, hčere Domitie Favstine, je bila stara 17 let, v zahvalo je prejela častni naslov Avgusta.
Cesarica Favstina II. je upodobljena tudi na drugem kovancu, odkritem v Sečovljah. Na zadnji strani je podoba boginje Junone z obredno skledo in žezlom v rokah ter pavom ob nogah. Cesarica je na obeh novcih upodobljena z značilno pričesko, s prečko na sredi glave, z mehko padajočimi kodrastimi lasmi, na tilniku zvitimi v figo.
Prednja stran bronastega asa (inv. št. N63) Marka Avrelija s profilom Favstine II. in slabo berljivim napisom FAVSTINA AVGVSTA, ki je bil kovan med letoma 161 in 175 v Rimu (RIC 1652); najdišče: Sečovlje, ob regulaciji reke Dragonje.
Na reverzu je upodobljena Junona, ki stoji, v eni roki drži plitvo skledo – patero, v drugi pa žezlo, na levi strani je verjetno upodobljen pav. Napis ni berljiv.
Na tretjem novcu je upodobljena Marcia Otacilia Severa, soproga rimskega cesarja Filipa Arabca (244–249). O njej je malo znanega. Tudi njej je bil dodeljen častni naziv Avgusta. Na zadnji strani kovanca je upodobljena Pudicitia, poosebljenje ženske čistosti in skromnosti.
Cesarica je upodobljena z diademom in značilno valovito, zelo zapleteno pričesko. Tako kot pri predhodnicah je njena frizura močno vplivala na modo žensk tistega časa.
Otacilia Severa 1
Marmorno doprsje mlade ženske s pričesko po vzoru Otacilije Severe, soproge cesarja Filipa Arabca. Valoviti lasje so razdeljeni v sredini, speti čez ušesa, da tvorijo ravno pletenico, pritrjeno na zadnjem delu glave. Sredina 3. stoletja po n. št., hrani Metropolitanski muzej, New York.
Prednja stran bronastega sesterca (inv. Št. N62) s profilom Otacilije Severe in z napisom MARCIA OTACIL SEVERA AVG, kovanega v Rimu med letoma 244 in 249; najdišče: Sečovlje, ob regulaciji reke Dragonje.
Zadnja stran bronastega sesterca z upodobitvijo Pudicitije, ki sedi in z desno roko vleče tančico, v levi pa drži skepter. Ohranjen napis PVDICITIA AVG, spodaj pa SC.
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri