Maja Bausovac, Pokrajinski muzej Celje

POBOŽNA ŽENA Z RIFNIKA

Rifnik je hrib blizu Šentjurja. Pred 1500 leti je tam nastalo obzidano naselje, kamor so se pred vdori tujih ljudstev umaknili prebivalci antične Celeje in drugih okoliških krajev. Mestece je bilo dobro vojaško organizirano, bilo pa je tudi krščansko središče z veliko cerkvijo.
Leta 1976 je izkopavalce presenetila najdba kamnite grobnice v ruševinah cerkvene veže. V vežo je bila postavljena že pri obnovi cerkve v prvi polovici 6. stoletja.
Pogled na Rifnik z vzhoda.
Pogled na ostanke poznoantične naselbine iz zraka.
Ko so dvignili pokrov, so odkrili okostja dveh pokojnikov. Mlajši moški, ki je imel v predelu pasu bronasto pasno spono, je bil položen vanjo naknadno, medtem ko je bila grobnica prvotno namenjena ženski, stari od 40 do 60 let. Ta je imela v laseh prepleteno srebrno iglo.
Kdo je bila torej žena, ki ji je bil namenjen tako edinstven pokop, medtem ko so vsi drugi prebivalci naselbine ležali na pokopališču na južnem pobočju hriba?
Zaenkrat pomen tega in podobnih pokopov, ki se pojavljajo na še nekaterih sočasnih arheoloških najdiščih, ostaja neznanka. Morda so bili v grobnicah znotraj cerkvenih zidov pokopani posvečenci, morda mučenci ali pa pomembni predstavniki občestva ter cerkveni donatorji; v vsakem primeru globoko pobožni.
slika3
Srebrna igla lasnica, odkrita pri glavi ženske, pokopane v sarkofagu.
slika4
Sarkofag z dvema skeletoma po odkritju v narteksu rifniške cerkve.
slika5
Risarska rekonstrukcija ženske ob pokopu v sarkofagu.
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri