Jože Štukl, Loški muzej Škofja Loka

RENESANČNA GOSPA NA KROŽNIKU LOŠKE SLIKANE MEŠČANSKE KERAMIKE

Leta 1972 so pri gradnji podaljška trgovine današnjega Mercatorja, na dvorišču hiše na Mestnem trgu 9, naleteli na arhitekturne ostanke iz obdobja gotike. Arheološke raziskave so dale številne keramične in kovinske najdbe. Na tem območju se je nahajal nekdanji mestni komun.
File written by Adobe Photoshop? 5.0
Lokacija najdišča s številko 165 je obarvana rumeno, mapa Škofje Loke, Franciscejski kataster, 1825.
Poleg preprostega ognjiščnega posodja in predmetov vsakdanje rabe je bilo odkrito tudi namizno gravirano in slikano keramično posodje iz 16. in prve polovice 17. stoletja. Posebnost predstavlja krožnik z doprsnim portretom ženske v noši in s frizuro v renesančnem stilu začetka 16. stoletja.
Renesansa je v ospredje postavila človeka. Vpliv je čutiti v literaturi, filozofiji, umetnosti, arhitekturi, glasbi, politiki, znanosti in celo v religiji. V tem času se je v višjih družbenih slojih začela uveljavljati tudi »ženska modernega časa,« pripravljena, da vstopi v svet. Z izobraževanjem so ženske renesanse postajale samozavestnejše, poskusile so se s pisanjem pisem, pesmi in zgodb, nekatere pa so bile dejavne celo v politiki.
slika2
Albrecht Dürer: Nemka iz Benetk, okrog 1507. Olje na platnu, Dahlem Museum, Berlin.
Odmev širšega evropskega dogajanja se odraža tudi na krožniku loške slikane meščanske keramike. Kdo je bila portretirana dama iz Škofje Loke, s čim se je ukvarjala in kakšen status je uživala v tedanji družbi, ne vemo. Njena prisotnost nakazuje, da je bila Škofja Loka tedaj visoko razvito moderno mesto in da so njeni prebivalci sledili modnim ter duhovnim trendom časa in prostora.
slika1
Keramični krožnik z upodobitvijo ženskega doprsnega portreta, v noši in s frizuro v renesančnem stilu 16. stoletja. Inv. št. AS 1182.
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri