Nadja Terčon, Pomorski muzej - Museo del mare »Sergej Mašera« Piran - Pirano

SAVA in JOLANDA

Prvi slovenski in jugoslovanski pomorščakinji

Ženske in morje ter vstop Slovenk v moški svet pomorskega poklica

Sava in Jolanda, prvi Slovenki, ki sta se izšolali za poklicni pomorščakinji. Obe sta dobili delo na ladji. Odločitev Save Kaluža in Jolande Gruden za življenje z morjem sodi v ženskam naklonjeni čas socialistične Jugoslavije. Sava in Jolanda sta bili mladi, vedoželjni in ambiciozni, pogumni in drzni ženski, obe iz družin, ki so ju podpirale. Sledili sta svojim sanjam in se vpisali na šolo, kamor dekliška noga še ni stopila.

Njun vstop v »moško« šolanje, matura, kadetura, poročniški izpit in zaposlitev na ladjah Jugolinije in Splošne plovbe pomenijo začetek vstopa Slovenk in Jugoslovank v tradicionalni moški poklic. Šolanje in kariera obeh sta bila zaznamovana s težkimi in upa polnimi razmerami prvega povojnega desetletja na Primorskem. Šolanje v slovenskem jeziku so bile sanje vseh, ki so bili dotlej primorani izobra- ževati se v italijanščini. Dekleti sta izkoristili ugoden čas, ko je nastala nova, pomorska šola z namenom, da bi bila v coni B Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) zgled, kako se gradi socializem tudi v Istri in kaj za vse to pomeni.

Sava in Jolanda sta postali začetnici nove dobe. Orali sta ledino. Bili sta brez vzornic, a sta postali vzornici. Vsak njun korak, vsaka odločitev je bila zgolj njuna lastna. Tlakovali sta pot in odpirali ženskam možnost šolanja ter zaposlitve v pomorstvu.

Sava in Jolanda sta bili izjemno moderni ženski svojega časa. Bili sta družbena in medijska atrakcija. Materinstvo in skrb za družino sta ju kasneje usidrali na kopno, podobno kot tudi njune naslednice.
Sava Kaluža in Jolanda Gruden na jamboru šolske ladje Viševica poleti leta 1948. BODOČI SLOVENSKI KAPITANICI, so napisali v naslovu k fotografiji v časopisu Glas mladih, ki je izšel v Trstu 21. 8. 1948.
»Kapitanka Sava«

Sava Kaluža (Ilirska Bistrica, 17. 6. 1929 – Lucija, 4. 10. 2014)

Po končanem pomorskem šolanju je Sava Kaluža plula na ladjah reške Jugolinije Titograd in Hrvatska, nekaj časa na čolnih Obalne plovbe ter na ladji Bled. Po dokončnem izkrcanju se je zaposlila v upravi Splošne plovbe Piran in tam delala do upokojitve.
»Rojena pomorščakinja«

Jolanda Gruden, poročena Mažer (Nabrežina, 9. 5. 1930 – Reka, 24. 1. 2014)

Jolanda Gruden je po končanem šolanju plula na ladjah pomorskega podjetja Jugolinija z Reke – Hrvatska, Bosna in Titograd, nato pa do poroke s kapitanom Srećkom Mažerjem delala v pomorski agenciji Mediterranea v Trstu.
Pomorska knjižica Save Kaluža
Pomorska knjižica Jolande Gruden
Pomorska knjižica je najpomembnejši pomorščakov dokument, je »osebna izkaznica in posebna listina o zaposlitvi na pomorsko-trgovskih ladjah in jahtah, dalje kot dokazilo o opravljeni službi na ladji in kot potni list v primerih, ko pomorščak potuje v inozemstvo, da se tam ukrca, ali se vrača iz inozemstva«.
Vsak državljan FNRJ (Federativna narodna republika Jugoslavija), ki se je želel zaposliti na trgovskih ladjah ali jahtah na delovnih mestih poveljnika, častnikov ter palubne, strojne, radiotelegrafske in administrativne službe, je moral imeti pomorsko knjižico. Ta odredba je slonela na jugoslovanski uredbi o pomorskih knjižicah, ki jo je objavil Službeni list FNRJ leta 1946 (št. 69), objavljena pa je bila tudi v Pomorskem godišnjaku za leta 1941–1951. Savi Kaluža so pomorsko knjižico izdali na Reki, Jolandi Gruden pa že v Piranu.

Zbor dijakov na ladji Viševica v koprskem pristanišču 15. 8. 1948 tik pred odplutjem na plovbo po Jadranskem morju. V ospredju sta Sava Kaluža in Jolanda Gruden. Na prvo potovanje z ladjo Viševica so se dijaki odpravili v novih uniformah, ki so jih sicer oblekli na vseh uradnih izhodih po jugoslovanskih obalnih mestih.
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri