Jana Puhar, Posavski muzej Brežice

UGANKA O SKRIVNOSTNI KELTINJI

Neobičajni pokopi Tavriskov: nesreča, epidemija ali žrtvovanje?

V enem od grobov iz srede 3. stoletja pr. n. št. sta bila isto- časno pokopana bojevnik in ženska ob njem.
Na Sejmišču so bili odkriti številni grobovi bojevnikov, pokopanih z mečem, ščitom, sulico, bojnim nožem in britvijo.
Na južnem robu Brežic se na savski rečni terasi razteza obsežno pokopališče iz mlajše železne dobe. Po nekdanjih sobotnih sejmih se imenuje Sejmišče in je večidel raziskano. Odkritih je 161 grobov iz časa med sredino 3. in sredino 2. stoletja pred n. št. Tu so bili pokopani člani skupnosti keltskih Tavriskov.
Grob bojevnika, ob katerem je bila pokopana ženska, izstopa po legi, razsežnosti grobne jame in starosti, saj gre za enega prvih med grobovi. Ostanki sežganih kosti moškega in ženske so bili položeni v grob drug ob drugega, vendar ločeno. Ženska je bila stara okoli 30 let, moški pa 38. Moški je bil pokopan z bojevniško opremo. Meč v okrašeni nožnici so položili čez sežgane ostanke bojevnika, poleg so bili še škarje, brus, britev in železna zaponka. Ženo je v grob spremljala ogrlica z jantarnimi in steklenimi jagodami na verižici z bronastimi členi. Na kupček kosti z mečem so bili položeni lon- čeni posodi s hrano in okoli 30 kilogramov težak mlad merjasec. Ostanki kažejo na žrtvovanje živali in darovanje hrane kot del pogrebnega obreda.
Puhar izrez jagode 2_svetlejsa
Steklene in jantarne jagode, ki so jih v grob pridali Tavriskinji.
Rekonstrukcija noše Keltinje in Kelta iz groba 46
Iz okoliščin odkritja je razvidna istočasnost pokopa obeh umrlih. Je bila vzrok smrti nesreča, epidemija ali gre za obredno žrtvovanje? Grobovi s pokopom dveh ali več umrlih so pri Tavriskih razmeroma pogosti. Iz opisov galskih vojn Julija Cezarja je znano, da so Kelti v Galiji ob pokopu pomembnega pokojnika žrtvovali vdovo in/ali sužnje.

Britev

your 360 images

Skleda

your 360 images

Lonec

your 360 images

Prstan

your 360 images

Meč

your 360 images
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri