Petra Stipančić, Dolenjski muzej Novo mesto

ŽELE(Z)NA DAMA

Kneginja s Kapiteljske njive v Novem mestu

Najdbe so bile odkrite leta 2004 pri raziskavi gomile XVI iz starejše železne dobe na Kapiteljski njivi v Novem mestu. Gomila ni bila več opazna, pokrivala pa je skupino 40 pokopov. V najbogatejšem grobu je bila pokopana žena z nakitom iz druge polovice 7. stoletja in starejšimi, »podedovanimi« kosi s konca 8. stoletja pr. n. št.
Starejšeželeznodobna gomila XVI na Kapiteljski njivi v Novem mestu po arheoloških raziskavah leta 2004. Raziskanih je bilo 40 krožno vkopanih grobnih jam s centralnim grobom bogate ženske.
Med izjemne pridatke razstavljenega groba sodi bronasto železna vaška vozlasta fibula – sponka. Izjemoma se je ohranilo nekaj ostankov tkanine, oblačila, ki ga je fibula spenjala. Vaška fibula je značilen kos nakita dolenjske noše v času starejše železne dobe. V grobu bogate kneginje pa predstavlja starejši, najverjetneje podedovani kos nakita.
Novo mesto, Kapiteljska njiva, grob XVI/34
Umrlo so pokopali v razsežno pravokotno jamo v središču gomile, iz česar sklepamo na njen visoki družbeni položaj kneginje. Razkošni predmeti in njihova starost kažejo, da je bila najverjetneje začetnica rodu, ki je v gomili pokopaval svoje mrtve še nadaljnjih 300 let.
Kneginja je umrla v starosti med 20 in 30 leti in je bila med 160 in 165 cm visoka. Na velik ugled umrle kaže tudi njen nakit, posebej železna zaponka, t. i. vaška vozlasta fibula. V bronastih odebelitvah zaponke so bili skriti kovinski drobci, ki so ob gibih telesa žvenketali. Ne le oblika, tudi velikost zaponke in morda tudi zvočni efekt opozarjajo na rodovni položaj pokojnice. Ob svojem modnem nakitu je nosila tudi starejše, očitno podedovane kose – bronasto železni zaponki, železne zapestnice in jantarno ogrlico z bronastimi cevkami. Predmeti so izkazovali povezanost generacij, pokop umrle v novi gomili pa njeno vlogo matere in kneginje novozačetega rodu.
rekonstrukcija 02
Risarska rekonstrukcija noše in oblačil dame iz druge polovice 7. stoletja pr. n. št.
Grob XVI/34 je v tlorisu predstavljala pravokotna grobna jama, velikosti 315 x 145 cm, obdana s kamnito oblogo, izdelano iz manjših dolomitnih kosov apnenca. Na podlagi položaja najdenih grobnih pridatkov opredeljujemo njihovo vlogo in uporabnost.
Obleko prinesejo kneginji, lepo, veliko,
dvanajst zlatih zaponk vsega krasi ogrinjalo.
Zlato nato ogrlico prinese sluga,
jantarskih jagod krasan nanizaj, svetal kakor sonce.

Odiseja, ∑-XVIII, 292–296
(prevod A. Sovre)
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri