Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 29 marca 2024

Scroll to top

Top

Galerijsko svetišče lavreatov

Galerijsko svetišče lavreatov

Galerija Prešernovih nagrajencev Vas vljudno vabi na odprtje razstave GALERIJSKO SVETIŠČE LAVREATOV – Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost 20 let v Prešernovem mestu v soboto, 20. junija 2015, na Poletno muzejsko noč, ob 20. uri.

Razstavo bo odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Likovno zbirko galerije bo predstavila dr. Nadja Zgonik, o Prešernovih nagrajencih pa bo spregovoril dr. Milček Komelj.

Razstavo je moč videti na osmih različnih lokacijah: Galerija Prešernovih nagrajencev, Galerija in Stebriščna dvorana Mestne hiše, Galerija Prešernove hiše, mestna občina Kranj, Gorenjska banka d.d., Zavarovalnica Triglav d.d., Elektro Gorenjska d.d. in Aerodrom Ljubljana.

O zbirki Prešernovih nagrajencev, ki jo hranimo v Gorenjskem muzeju, je ddr. Damir Globočnik zapisal:

Gorenjski muzej hrani več kot devetsto del likovnih ustvarjalcev, prejemnikov Prešernove nagrade oziroma nagrade Prešernovega sklada. V zbirki oddelka za umetnostno zgodovino je več kot šeststo slik, kipov, grafik, risb in del v drugih tehnikah, v zbirki Kabineta slovenske fotografije pa je okrog 250 fotografij. Zbirka likovnih del Prešernovih nagrajencev je začela nastajati že kmalu po ustanovitvi muzeja v Kranju. Na oblikovanje zbirke je imela osrednji vpliv bogata razstavna dejavnost, ki od leta 1954 kontinuirano poteka v Galeriji Prešernove hiše, kasneje pa tudi v drugih galerijskih prostorih Gorenjskega muzeja. Muzej je likovna dela pridobival z občasnimi odkupi ali z donacijami avtorjev. Ti so na primer poklonili vse fotografije, ki jih hrani Kabinet slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju.

Na razstavi smo želeli opozoriti na najpomembnejše sklope zbirke oziroma na avtorje, ki so zastopani z večjim številom del. Med starejšimi avtorji izstopa zbirka kipov in grafik kiparja Lojzeta Dolinarja (1893–1970), ki je v izboru na ogled v Mestni hiši. Na tokratni razstavi predstavljamo Dolinarjeve plastike, ki jih je muzej pridobil v zadnjih letih.

V muzeju hranimo tudi dela drugih pomembnih predstavnikov slovenske likovne umetnosti 20. stoletja, kot so na primer Janez Boljka, Bogdan Borčič, Avgust Černigoj, Riko Debenjak, Božidar Jakac, Stane Kregar, Tone Lapajne, Miha Maleš, Adriana Maraž, France Rotar, Maksim Sedej, Drago Tršar idr. Opozoriti velja na dejstvo, da so se posamezna dela uvrstila v umetnostnozgodovinsko zbirko še preden so likovni ustvarjalci postali prejemniki Prešernove nagrade ali nagrade Prešernovega sklada. To velja predvsem za gorenjske nagrajence, ki so zastopani z večjim številom del (Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Ive Šubic, Vinko Tušek). V zbirkah Kabineta slovenske fotografije so dela vseh nagrajencev iz fotografskih vrst. Na razstavi predstavljamo izbor fotografij Stojana Kerblerja iz njegovega ciklusa »Haložani«.

1_Božidar Jakac, Grad Otočec

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri