Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Gostovanje alpinističnih razstav na Kopah

Gostovanje alpinističnih razstav na Kopah

Na povabilo Regionalne razvojne agencije Koroška Gorenjski muzej gostuje v novem Centru Kope, ki ga je financirala Občina Mislinja, z dvema alpinističnima razstavama: Nejc Zaplotnik (1952-1983) . legenda slovenskega alpinizma in Mogočne stene – vrhunski uspehi slovenskega alpinizma v Himalaji. Razstava bo na Kopah na ogled predvidoma do konca avgusta.

Poročilo celodnevnega dogajanja na Kopah, si lahko preberete tukaj.

Razstava o Nejcu Zaplotniku datira v leto 2011, ko smo v Kranju odkrili spomenik legendi slovenskega alpinizma. Razstava Mogočne stene – vrhunski uspehi slovenskega alpinizma v Himalaji pa datira v leto 2013, ko je minilo 30 let od tragične Nejčeve smrti pod Manaslujem.

Nejc Zaplotnik je bil vrhunski alpinist svojega časa, zato smo se odločili, da se nanj spomnimo s kronološkim pregledom vrhunskih slovenskih uspehov v Himalaji. V večini primerov gre za smeri, ki so nakazovale spremembe v načinu plezanja in dojemanja himalajizma; od klasičnega ekspedicijskega plezanja, alpskega sloga, solo vzponov, do t.i. “single push” vzponov v enem dnevu. Predstavljene smeri so postavile slovenski himalajizem na sam svetovni prestol, kar nam v knjigi Velike stene priznava tudi legendarni Reinhold Messner.

Prva predstavljena odprava je Makalu l. 1975, ko je bila preplezana prvenstvena smer v njegovi južni steni, kar je bila takrat šele tretja preplezana stena v Himalaji. Odprava je bila mejnik v slovenskem alpinizmu, saj smo z njo stopili ob bok državam z razvito himalajsko tradicijo. Obenem je bil Makalu mejnik tudi v tem pogledu, da je vrhunskim slovenskim alpinistom postregel z novim izzivom: preplezati najvišje gore sveta, po možnosti po prvenstvenih smereh. Predstavljenih je tudi, do leta 2013, vseh pet dobitnikov zlatih cepinov, prestižne mednarodne nagrade za najboljši vzpon v preteklem letu. Če bi razstavo pripravljali letos, bi lahko dodali še šesti zlati cepin, ki so ga letos osvojili Marko Prezelj, Luka Lindič in Aleš Česen.

Slovenski alpinisti so v Himalaji s svojo predanostjo odkrivanju nekoristnega sveta, s plezanjem v svetu smrti, z nečloveškimi napori, včasih tudi s prestopanjem meja mogočega, popeljali Slovenijo med velikane svetovnega alpinizma.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri