Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | July 17, 2019

Scroll to top

Top

Begunjske knjige na spletu

V času vojne je bilo v gestapovski kaznilnici v graščini v  Begunjah zaprtih 11.477 zapornikov, od tega 562 dvakrat ali večkrat. Večinoma so bili Gorenjci (9.150 ali vsak dvajseti Gorenjec). Med zaporniki je bilo 9.196 moških in 2.281 žensk. 80% zapornikov je bilo mlajših od 40 let, polovica celo mlajših od 30 let.  Od zapornikov so jih 849 ustrelili (nekaj pa obesili) kot talce, več tisoč pa poslali v koncentracijska taborišča.

Zaporniške knjige gestapovske kaznilnice v graščini v Begunjah so shranjene v Gorenjskem muzeju. Zaradi velike uporabe so izvirne knjige ogrožene. V Gorenjskem muzeju in Muzejih radovljiške občine, katerih enota je Muzej talcev v Begunjah, smo se odločili, da bomo Begunjske  zaporniške knjige kot tudi knjige taborišča za slovenske izgnance gradu Goričane, ki so jih pregnali v Nemčijo, skenirali.

Prilagamo tudi prepis begunjskih knjig v računalniški datoteki, ki ga je ob pripravi svoje knjige o medvojni kaznilnici v Begunjah pripravil Stane Šinkovec s sodelavci. V tem prepisu je pri ljudeh, ki so bili večkrat zaporniki v kaznilnici, vpisano le prvo zaporniško obdobje.

Priložene datoteke so na spletu objavljene v zmanjšani resoluciji. Vsi, ki želite dobiti podatke za določene osebe, nam sporočite osnovne podatke (ime, priimek, zaporniška številka) in poslali vam bomo datoteke v boljši resoluciji.

Prosim, če nam pišete na naslov: dr. Jože Dežman, Gorenjski muzej, Tomšičeva 42, 4000 Kranj oz. jdmemores@gmail.com

V računalniški tabeli poiščite osebo, ki jo iščete oz. potrebujete podatke.

Skenirane, originalne zaporniške knjige:

Kazalo Begunjske knjige 14702

Kazalo Begunjske knjige 14703

Begunjska knjiga 14702/1

Begunjska knjiga 14702/2

Begunjska knjiga 14703/1

Begunjska knjiga 14703/2

Zaporniška knjiga Goričane

Gorenjski muzej_logo_print   muzejirad