Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 24 junija 2024

Scroll to top

Top

Begunjske knjige na spletu

V času vojne je bilo v gestapovski kaznilnici v graščini v  Begunjah zaprtih 11.477 zapornikov, od tega 562 dvakrat ali večkrat. Večinoma so bili Gorenjci (9.150 ali vsak dvajseti Gorenjec). Med zaporniki je bilo 9.196 moških in 2.281 žensk. 80% zapornikov je bilo mlajših od 40 let, polovica celo mlajših od 30 let.  Od zapornikov so jih 849 ustrelili (nekaj pa obesili) kot talce, več tisoč pa poslali v koncentracijska taborišča.

Zaporniške knjige gestapovske kaznilnice v graščini v Begunjah so shranjene v Gorenjskem muzeju. Zaradi velike uporabe so izvirne knjige ogrožene. V Gorenjskem muzeju in Muzejih radovljiške občine, katerih enota je Muzej talcev v Begunjah, smo se odločili, da bomo Begunjske  zaporniške knjige kot tudi knjige taborišča za slovenske izgnance gradu Goričane, ki so jih pregnali v Nemčijo, skenirali.

Prilagamo tudi prepis begunjskih knjig v računalniški datoteki, ki ga je ob pripravi svoje knjige o medvojni kaznilnici v Begunjah pripravil Stane Šinkovec s sodelavci. V tem prepisu je pri ljudeh, ki so bili večkrat zaporniki v kaznilnici, vpisano le prvo zaporniško obdobje.

Priložene datoteke so na spletu objavljene v zmanjšani resoluciji. Vsi, ki želite dobiti podatke za določene osebe, nam sporočite osnovne podatke (ime, priimek, zaporniška številka) in poslali vam bomo datoteke v boljši resoluciji.

Prosim, če nam pišete na naslov: Marija Kos, Gorenjski muzej, Tomšičeva 42, 4000 Kranj oz. marija.kos@gorenjski-muzej.si

V računalniški tabeli poiščite osebo, ki jo iščete oz. potrebujete podatke.

Skenirane, originalne zaporniške knjige:

Kazalo Begunjske knjige 14702

Kazalo Begunjske knjige 14703

Begunjska knjiga 14702/1

Begunjska knjiga 14702/2

Begunjska knjiga 14703/1

Begunjska knjiga 14703/2

Zaporniška knjiga Goričane

Gorenjski muzej_logo_print   muzejirad

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri