Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Grad Khislstein


 • Tomšičeva ulica 44, 4000 Kranj

  tel.: 059 – 096 – 631

  Pišite nam

  Grad, sredi mestnega jedra Kranja, stoji nad prehodom čez Savo, na delu mestnega pomola, kjer je bilo utrdbeno področje od antičnega obdobja do zgodnjega srednjega veka. Tu je stalo obzidje že pred 1500 leti. Zemljišče so leta 1256 dobili v last Ortenburžani in na njem zgradili utrdbo. Po njihovem izumrtju v 15. stoletju je prešla v last Celjskih grofov in po smrti zadnjega Celjana pripadla Habsburžanom.

  Grajsko poslopje je nastajalo med 15. in 19. stoletjem, današnjo podobo pa je grad dobil v 17. stoletju. Jugovzhodni del gradu je nastal v času turških vpadov. Vpet je bil v mestno obrambno obzidje kot njegov sestavni člen. V jugozahodnem delu je bil v začetku 16. stoletja zgrajen obrambni stolp, h kateremu so kasneje prizidali še bivalno stavbo z dvema nadstropjema. Sredi 16. stoletja je grad kupil podjetnik Janž Khisl s Fužin pri Ljubljani in ga leta 1578 prezidal v plemiški dvorec, ki je po njem dobil ime Khislstein. Kasnejši lastniki gradu so bili med drugim Mosconi, grofi Barbo in Auerspergi. Ob koncu 18. stoletja je grad kupil Natalis Pagliaruzzi in njegovi nasledniki so ga obdržali do leta 1913, ko je postal občinska last.

  Grad Khislstein krasita dvoriščni in glavni portal, ki sta nastala v drugi polovici 16. stoletja, dvoriščni trakt z arkadnimi hodniki pa je rezultat prezidav v 18. in 19. stoletju.

  Do leta 2008 je imel v Khislsteinu svoje prostore Gorenjski muzej, nato pa je lastnik gradu, Mestna občina Kranj, s pomočjo evropskih sredstev pričela z obnovo. Grad je bil v uporabo predan decembra leta 2012, v njem je na ogled stalna razstava Prelepa Gorenjska. V gradu deluje tudi specialna knjižnica in pedagoška soba.


 • Odpiralni čas:

  od torka do nedelje med 10. in 18. uro

  zaprto: ob ponedeljkih, 1.1., 1.5., 1.11., 25.12 in na Veliko noč

  CENIK VSTOPNIC

  prodajna cena EUR

  POSAMEZNIKI  
  Vstopnica – odrasli

  3,00

  Vstopnica – otroci, dijaki, študenti, upokojenci,  invalidi, imetniki ISIC kartice (z dokazilom)

  2,30

  Vstopnica – družinska

  6,00

  Muzejska vstopnica (vse tri hiše)– odrasli

  7,00

  Muzejska vstopnica – otroci, dijaki, študenti, invalidi, upokojenci (z dokazilom)

  5,00

  Muzejska vstopnica – družinska

  14,00

  Strokovno vodenje po zbirkah (do 20 oseb)

  25,00

  SKUPINE  
  Vstopnica – odrasli nad 10 oseb

  2,50

  Vstopnica –  otroci, dijaki, študenti, upokojenci,  invalidi, imetniki ISIC kartice (z dokazilom) – nad 10 oseb

  2,00

  Vstopnica – Kostnica

  1,50

  Vodstvo po Prešernovem gaju na osebo ali Kranju –  skupina nad 10 oseb

  1,00

  Vstopnica – mladina delavnica – mala

  2,50

  Vstopnica – mladina delavnica – velika

  5,00

  Vstopnica – delavnica odrasli

  5,00 – 10,00

       
     
     
     
     
     
     
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri