Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 24 junija 2024

Scroll to top

Top

Mestna hiša


 • Glavni trg 4

  4000 Kranj

  tel.: 04 201 39 80

  Mestna hiša v Kranju je eden najpomembnejših arhitekturnih spomenikov na Slovenskem. Današnjo obliko je dobila z združitvijo dveh stavb:

  – starejši del, ki meji na Poštno ulico, se prvič omenja v 1. polovici 16. stoletja. V pritličju je poznogotska Stebriščna dvorana iz začetka 16. stoletja, ki je bila prvotno namenjena shranjevanju sejemskega blaga trgovcev iz oddaljenih krajev.

  – osrednji del stavbe z glavnim vhodom je eden najodličnejših renesančnih dvorcev v Sloveniji. Po svojem nastanku sodi v začetek 17. stoletja. Vežni strop v pritličju in prvem nadstropju krasi dekorativen mrežasti obok. Renesančna dvorana v prvem nadstropju je danes poročna dvorana. Krasijo jo intarzirana vrata z letnico 1638 in lesen kasetiran strop v renesančnem slogu. V vhodni veži so leta 1965 odkrili staroslovanske grobove in ognjišče iz 9. in 10. stoletja.

  V Mestni hiši so na ogled tri stalne razstave: zbirka kiparja Lojzeta Dolinarja (1893 – 1970), arheološka Železna nit in etnološka Ljudska umetnost na Gorenjskem. V pritličju je tudi galerija, ki je namenjena občasnim muzejskim in likovnim razstavam.


 • Odpiralni čas:

  od torka do nedelje med 10. in 18. uro

  zaprto: ob ponedeljkih, 1.1., 1.5., 1.11., 25.12. in na Veliko noč

  Cenik:

  CENIK VSTOPNIC

  prodajna cena EUR

  POSAMEZNIKI  
  Vstopnica – odrasli

  3,00

  Vstopnica – otroci, dijaki, študenti, upokojenci,  invalidi, imetniki ISIC kartice (z dokazilom)

  2,30

  Vstopnica – družinska

  6,00

  Muzejska vstopnica (vse tri hiše)– odrasli

  7,00

  Muzejska vstopnica – otroci, dijaki, študenti, invalidi, upokojenci (z dokazilom)

  5,00

  Muzejska vstopnica – družinska

  14,00

  Strokovno vodenje po zbirkah (do 20 oseb)

  25,00

  SKUPINE  
  Vstopnica – odrasli nad 10 oseb

  2,50

  Vstopnica –  otroci, dijaki, študenti, upokojenci,  invalidi, imetniki ISIC kartice (z dokazilom) – nad 10 oseb

  2,00

  Vstopnica – Kostnica

  1,50

  Vodstvo po Prešernovem gaju na osebo ali Kranju –  skupina nad 10 oseb

  1,00

  Vstopnica – mladina delavnica – mala

  2,50

  Vstopnica – mladina delavnica – velika

  5,00

  Vstopnica – delavnica odrasli

  5,00 – 10,00

     
     
     
     
     
     
     

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri