Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | August 21, 2019

Scroll to top

Top

Ullrichova hiša

 • DSC_3236Tomšičeva 42

  4000 Kranj

  Tel.: 04 201 39 50

  V hiši ob gradu Khislstein, ki jo Kranjčani poznajo kot Ullrichovo hišo, so novi upravni prostori Gorenjskega muzeja. V hiši je t.i. Vojnomirova dvorana, kjer pripravljamo različne muzejske večere, predavanja.
  Grad in hiša ob njej sta bila skozi stoletja bolj ali manj povezana. Opazimo ju na Merianovi upodobitvi Kranja v štiridesetih letih 17. stoletja. Zgodovinski viri 18. stoletja pričajo o dveh hišah ob gradu Khislstein. Natalis Pagliaruzzi, sitarski podjetnik, je leta 1792 kupil grad Khislstein. Leta 1809 mu je cesar podelil plemiški naziv za zasluge pri napredovanju v sitarstvu. V letih francoske okupacije (1810 – 1814) je bil župan Kranja, kasneje pa upravitelj okrajne gosposke. Hišo ob gradu Khislstein je kupil leta 1830.
  Po letu 1844 je hiša postala še bolj povezana s sitarstvom, ker sta jo kupila Konrad in Rudolf Lokar. Bila sta med najbolj podjetnimi in narodno zavednimi Kranjčani. Bila sta lastnika sitarskega podjetja, ki je zaposlovalo nad tristo ljudi iz mesta in okolice.
  Leta 1860 je hiši kupil Hieronim Ullrich, po rodu Čeh, ki se je poročil s Slovenko, Marijo Stroj. Ullrichovi so živeli v hiši še v prvi polovici 20. stoletja, zato ni nič nenavadno, da se jo je prijelo hišno ime pr Ulrih. Nekateri starejši Kranjčani se še spominjajo Franje Ullrich, zadnje lastnice obeh hiš iz Ullrichovega rodu. Po prvi svetovni vojni so tu stanovale številne družine in samske osebe. Nekaj časa je bil tu tudi sedež Servisnega podjetja Kranj.


 • Delovni čas:

  od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro