Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 13 aprila 2024

Scroll to top

Top

Lojze Dolinar

Lojze Dolinar sodi med osrednje predstavnike slovenskega kiparstva 20. stoletja. Rojen je bil leta 1893 v Ljubljani. Prva kiparska dela so bila izdelana v slogu akademskega realizma, simbolizma, secesije in slikovite, impresionistične ali novobaročne modelacije, približal pa se je tudi ekspresionističnim snovanjem.
Po krajšem bivanju v ZDA leta 1920 se je začel posvečati arhitekturni plastiki, pri kateri je posegel po antičnih in sodobnih zgledih. Naročila za arhitekturno plastiko so botrovala njegovi selitvi v Beograd leta 1931. V obdobju med obema vojnama je bil med najbolj zaposlenimi spomeniškimi kiparji (nagrobni spomenik dr. Janezu Evangelistu Kreku, dva konjeniška spomenika v Ljubljani, spomenik padlim dijakom-vojakom v Skopju).

Leta 1946 je bil imenovan za izrednega, leta 1949 pa za rednega profesorja kiparstva na beograjski likovni akademiji. Ker je obvladoval oblikovanje monumentalne, rahlo modernizirane polnoplastične človeške figure, upodobljene med izvajanjem heroičnih gest, so po 2. svetovni vojni sledila nova naročila. Zadnje veliko spomeniško delo je bil Spomenik revolucije v Kranju, kamor se je Lojze Dolinar preselil po upokojitvi. Leta 1966 je bila v spodnji in zgornji veži Mestne hiše v Kranju urejena galerija grafik in plastik, ki jih je Dolinar podaril kranjski občini. Skrb za Dolinarjevo galerijo in Dolinarjevo umetniško zapuščino je prevzel Gorenjski muzej.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri