Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

V blesku kovinske oprave – izjemna arheološka najdba iz Kranja

Razstava V BLESKU KOVINSKE OPRAVE – POZNOANTIČNA LAMELNA OKLEPA IZ KRANJA.

Lamelni oklep in rekonstrukcija oklepa sta do konca oktobra 2023 na ogled na razstavi Bodijevo življenje v Deželnem muzeju Bonn, Nemčija. HVALA ZA RAZUMEVANJE!

Leta 2005 je bil Kranj priča prav posebnega odkritja. Na vrtu Tomšičeve 38 so arheologi izkopali poznoantično vojaško opremo vojščakov najvišjega ranga iz druge polovice 6. stoletja – dva lamelna oklepa in kopjasto orožje, ango. Gre za statusne simbole tedanje družbene oz. vojaške elite – ango frankovsko-alamanske, lamelna oklepa pa bizantinske elite ter elite ljudstev pod njihovim vplivom in oblastjo. Ango je eden redkih materialnih dokazov prisotnosti Frankov in njihovih zaveznikov v sredini 6. stoletja na ozemlju Slovenije in v njegovem zahodnem sosedstvu. Lamelna oklepa pa izpričujeta močan vpliv bizantinskega sveta in močne vezi z bizantinskim cesarstvom, h kateremu je ozemlje osrednje Slovenije kot obrobje sodilo večino druge polovice 6. stoletja. Vse tri najdbe potrjujejo izjemno strateško vlogo Karnija, predhodnika Kranja, v poznoantični dobi.

Lamelna oklepa pa nista izstopajoča najdba le zaradi svojega nekdanjega simbolnega pomena, temveč tudi zaradi svoje enkratnosti v evropskem ali celo svetovnem merilu. Sta dva izmed vsega skupaj sedmih skoraj v celoti ohranjenih lamelnih oklepov iz 6. in 7. stoletja, odkritih na širnem območju med Kavkazom na vzhodu in Španijo na zahodu. Malokateri med njimi pa nudi toliko zanesljivih podatkov za rekonstrukcijo zgradbe in nekdanjega videza kot prav oklepa iz Kranja.

Razstavna zloženka

Risba vojščaka 2

Podoba langobardskega vojščaka iz Karnija v lamelnem oklepu, kot jo je na osnovi ugotovitev arheologov narisal ilustrator Jakob Klemenčič.

Trnsfr 151029 0020

Konservirani in restavrirani ostanki lamelnega oklepa

IMG_2673

Postopki sestavlja modela lamelnega oklepa – rekonstrukcija.

IMG_2682 IMG_2704 IMG_2797

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri