Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Knjižnica

Barbara Kalan_0048

mag. Barbara Kalan

vodja specialne knjižnice

tel.: 04 201 39 64

email: barbara.kalan@gorenjski-muzej.si

Knjižnica Gorenjskega muzeja je specialna knjižnica s področja kulture. Odprta je za domače strokovnjake in zunanje obiskovalce, vpis je brezplačen. Hrani knjižnično gradivo s strokovnih področij, ki so zastopana v muzeju: zgodovina, etnologija, muzealstvo, umetnost in umetnostna zgodovina, arheologija, domoznanstvo, fotografija, književnost in literarna zgodovina, kulturna zgodovina in bibliotekarstvo. Knjižnični fond obsega preko 16 000 enot knjig, razstavnih katalogov, strokovnih revij in časopisov ter več kot 3 000 enot drobnih tiskov (plakatov, zloženk in vabil), avdiovizualnega gradiva in zemljevidov. Knjižnična zbirka je nastajala predvsem z bogato knjižnično izmenjavo razstavnih katalogov s sorodnimi slovenskimi in tudi tujimi ustanovami.

Najpomembnejše zbirke znotraj knjižnice so:

–   Prešerniana, ki se sproti dopolnjuje. Zbirka si prizadeva na enem mestu zbrati vse knjižne izdaje Prešernovih pesmi in literaturo, ki govori o njegovem življenju in delu.

–   Gorenjski kraji in ljudje je domoznanska zbirka. Glede na vsebino v njo spada gradivo, ki prinaša podatke o Gorenjski in njenih ljudeh, gradivo gorenjskih avtorjev in gradivo, ki je izdano na področju Gorenjske.

–   Zbirka Ivana Franketa je zbirka, v kateri je zbrano knjižnično gradivo, ki ga je slikar hranil v svoji knjižnici. Gradivo je Gorenjskemu muzeju leta 2007 kot volilo podarila slikarjeva vnukinja.

Knjižnica ima računalniški katalog. Od leta 2005 sodeluje v slovenskem vzajemnem knjižničnem katalogu COBISS, kamor se sproti vnaša podatke o novih pridobitvah, postopno pa tudi starejše knjižnično gradivo.

Knjižnica je odprta vsak dan od 8. do 14. ure, v času izven tega urnika pa v dogovoru z vodjo knjižnice, mag. Barbaro Kalan.

Dokument o gradnji in razvoju knjižnične zbirke ter zagotavljanju drugih informacijskih virov v specialni knjižnici Gorenjskega muzeja

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri