Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Prešernova gerlica

Odprtje razstave Prešernova gerlica

Vljudno vabljeni na ogled razstave posvečene pesniku dr. Francetu Prešernu PREŠERNOVA GERLICA, ki smo jo odprli v četrtek, 2. februarja 2017, ob 18. uri v Galeriji Prešernove hiše, Prešernova 7, Kranj.

Avtor razstave je kustos Gašper Peternel.

Prešernova gerlica oz. samospev na Prešernovo pesem je zgodovinsko-glasbena razstava, ki prikazuje našega največjega pesnika kot navdih za nekatere skladatelje, ki so v času bujenja slovenske narodne identitete živeli na našem ozemlju. Kljub izrazitem nasprotju med romantičnim vzdušjem Prešernove poezije in družbenim občutjem 19. stoletja vse tja do prve svetovne vojne, uspejo skladatelji prilagoditi glasbeno formo samospeva kot glasbeno obliko, ki svoj vrh doseže ravno v romantiki.

Najlepše samospeve Prešernove poezije boste lahko tudi poslušali.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri