Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 marca 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Janez Puhar (1814 – 1864)

Odprtje razstave Janez Puhar (1814 – 1864)

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na ogled razstave o kranjskem rojaku in prvem slovenskem fotografu Janezu Puharju (1814 – 1864) – dokumentarna razstava ob dvestoletnici rojstva, ki smo jo odprli v četrtek, 20. marca 2014, ob 18. uri v Galeriji Prešernove hiše, Prešernova 7, Kranj.

Na razstavi bo na ogled tudi Camera obscura velikanka – galerija na prostem, ki jo je ob 200-letnici Puharjevega rojstva pripravilo Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš. Avtor razstave je muzejski svetnik ddr. Damir Globočnik.

Razstavni katalog

Puhar je bil rojen v Kranju. Bil je nadarjen mladenič, ki se je zanimal za umetnost in naravoslovje. Na materino željo se je odločil postati duhovnik in je služboval po številnih slovenskih krajih. S fotografijo, takrat znano kot dagerotipija, se je Puhar verjetno seznanil že leta 1839. Dagerotpija, fotografija na posrebrene bakrene plošče, je bila zanj predraga, zato je iskal in raziskoval naprej. Baker je zamenjal s steklom in priredil kemikalije ter tako odkril fotografijo na steklo, ki jo je poimenoval svetlopis – to je slovenski prevod besede fotografija (foto-svetloba; grafos-pisati). Pozneje so njegove fotografije njemu v čast poimenovali puharotipije.

Leta 1852 je dobil diplomo francoske “Académie nationale agricole, manufacturiere et commerciale”, s katero so mu priznali odkritje fotografije na steklo in ga imenovali “Inventeur de la photographie sur verre” – izumitelj fotografije na steklo.

Delo s strupenimi kemikalijami mu je načelo zdravje. Na smrt bolan se je vrnil v Kranj, kjer je 1864 tudi umrl. Pokopan je bil na tedanjem kranjskem pokopališču, v današnjem Prešernovem gaju.

puhar

Ohranjeni Puharjev avtoportret, ki ga hrani Narodni muzej Slovenije.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri