Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 29 maja 2024

Scroll to top

Top

Arheologija

Verena V Perko_0311

ddr. Verena Vidrih Perko

muzejska svetnica

tel.: 04 201 39 63

email: verena.vidrih-perko@gorenjski-muzej.si

 

 

dr. Veronika Pflaum

muzejska svetovalka

tel.: 04 201 39 57

email: veronika.pflaum@gorenjski-muzej.si

Prvi kustos arheolog v Gorenjskem muzeju je bil Andrej Valič, ki je slovel kot izvrsten topograf in vodil raziskave številnih najdišč kot so npr. Drulovka, Bobovek, Rodine, Gradišče nad Pivko, Bled, Farna cerkev v Kranju, Ajdna nad Potoki in Tupaliče, če naštejemo le najpomembnejše. Gradivo naštetih raziskav je danes temelj arheološke zbirke v Gorenjskem muzeju, ki je bila v zadnjem desetletju in pol obogatena z gradivom številnih izkopavanj Zavoda za  varstvo spomeniškega varstva v Kranju in drugih. Zbirka obsega artefakte iz mlajše kamene in zgodnje bakrene (Drulovka pri Kranju, Kranj, Gradišče nad Golnikom), starejše železne (Kranj, Bohinjski kot, Tupaliče pri Preddvoru) in rimske dobe (Bobovek pri Kranju, Rodine pri Radovljici, Ajdna nad Potoki, Khislstein v Kranju, Mošnje). Velikega pomena je gradivo iz časa preseljevanja ljudstev (Sv. Lovrenc in Gradišče nad Bašljem, Kranj Lajh), medtem ko so muzealije iz dobe naselitve Slovanov (Farna cerkev in Križišče Iskra v Kranju, Blejski grad, Moste itd.) temeljnega pomena za razumevanje nastanka in oblikovanja slovenske kulture. Bogato je tudi arheološko gradivo mlajših obdobij, npr. izdelki iz 16. stoletja iz lončarske peči iz Khislsteina.

Gorenjski muzej hrani tudi obsežno pripadajočo arheološko dokumentacijo z metapodatkovno bazo. Posebej ponosni smo na redno sodelovanje z Zavodom za spomeniško varstvo pri raziskavah, npr. arheološkega najdišča na Ajdni, in organizaciji rednih muzejskih večerov v sklopu vitrin meseca s predstavitvijo gradiva najnovejših arheoloških raziskav lokalni javnosti.

Strnjen prikaz arheoloških obdobij na Gorenjskem ter številne dragocene najdbe, ki jih hrani muzej, so obiskovalcem na ogled na stalni arheološki razstavi Železna nit v Mestni hiši v Kranju. Prikazan je tehnološki razvoj skozi čas, ki ga nazorno ilustrira izbrano arheološko gradivo. V Mestni hiši so avtentično predstavljeni tudi staroslovanski grobovi iz 9. in 10. stol. ter Arheološki spomenik ob farni cerkvi v Kranju in najdbe iz knežjega groba z Lajha.

 

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri