Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Zbirka izdelkov tovarne Sava Kranj – dediščina gumarstva

Velik del predmetov v zbirkah novejše zgodovine in spremljanja sodobnosti v Gorenjskem muzeju so industrijski izdelki domačih tovarn. Večinoma gre za predmete, ki so bili v aktualnem času del vsakdanjega življenja ljudi, danes pa predstavljajo industrijsko preteklost Kranja in so kot muzejska dokazila prostora in časa del kulturne dediščine.

Med prvimi predmeti sodobnosti so bili v muzejske zbirke v osemdesetih letih 20. stoletja uvrščeni izdelki iz proizvodnega programa tovarne Sava Kranj.

Razvoj tovarne Sava Kranj

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v drugi polovici 20. stoletja na račun industrializacije, si je nemogoče zamišljati brez tovarne izdelkov iz gume, ki danes beleži skoraj stoletno tradicijo delovanja. Zaznamovala je razvoj širšega območja Kranja in je bila sinonim uspeha slovenskega gospodarstva.

Tradiciji gumarstva v Kranju sledimo od leta 1920, ko so štirje trgovci iz Kranja in Zalega Loga v družabništvu ustanovili uvozno-izvozno podjetje Atlanta, ki je vključevalo tudi tovarniško izdelovanje gumenih izdelkov. Naslednje leto se je preimenovalo v Vulkan, tovarnica za gumijeve izdelke in je bilo prvo tovrstno podjetje v tedanji državi. Med prvimi izdelki Vulkana so bili podpetniki za čevlje. Izdelovali so radirke, podplate, opanke, tesnilne plošče, različne cevi, termoforje in druge tehnične pripomočke. Kasneje so bili vse pomembnejši del programa izdelkov zračnice in plašč za kolesa. Leta 1931 je lastništvo tovarne prevzelo avstrijsko podjetje Semperit in ime spremenilo v Semperit, jugoslovanska tvornica gumijevih izdelkov. Proizvodnja se je stalno povečevala, sprva je bilo 50 zaposlenih, deset let kasneje 100 in leta 1940 že več kot 500. Tik pred drugo svetovno vojno je lastnik postala družba Continental iz Hannovra, z okupacijo pa je bila tovarna vključena v nemško vojno proizvodnjo.

Prvi obrati tovarne Sava na Kokrškem bregu. Zadnje tovarniške stavbe z dimnikom so bile porušene leta 2014.

Proizvodnja se je nadaljevala takoj spomladi leta 1945, sprva le s 327 zaposlenimi. Podjetje je bilo v FLR Jugoslaviji zaplenjeno in je postalo državno ter bilo preimenovano v Tovarno gumijevih izdelkov Sava. Od leta 1948 so uporabljali nov zaščitni znak, ki je postal zelo prepoznaven. Začeli so proizvajati transportne trakove, klinaste jermene, avtomobilske plašče, zračnice in plašče za tovorna vozila. Celotna proizvodnja je do začetka petdesetih let še vedno tekla v stari tovarni na Kokrškem bregu, v neposredni bližini mesta. Do leta 1960 so izdelavo avtoplaščev postopno preselili v nekdanjo tekstilno tovarno v Stražišču. Hkrati so v neposredni bližini gradili nove hale in v sedemdesetih letih je na Laborah nastala nova industrijska cona Kranja.

Prepoznavni, zaščitni znak Save.

Izdelava diagonalnih avtoplaščev v Savi, leta 1970 (Foto M. Aljančič).

Z vsesplošno motorizacijo v šestdesetih letih je Sava izjemno povečala obseg proizvodnje avtomobilskih pnevmatik. Leta 1967 so začeli dolgoletno sodelovanje s tujim partnerjem, podjetjem Semperit, najprej z licenčno proizvodnjo diagonalne pnevmatike. Za proizvodnjo nove radialne pnevmatike je bila leta 1972 ustanovljena Tovarna avtopnevmatike Sava Semperit, kot samostojni obrat v okviru Save. Od sredine sedemdesetih let je ob velikih investicijah in modernizaciji obseg proizvodnje strmo naraščal. Zelo hitro se je povečevalo tudi število zaposlenih v Savi in konec osemdesetih let jih je bilo že več kot 4700.

Nove tovarniške hale Save na Laborah sredi šestdesetih let 20. stoletja (Foto D. Holynski)

Proizvodnja radialnih plaščev v novi Tovarni avto pnevmatik Sava Semperit, leta 1974 (Foto D. Holynski).

Večino izdelkov so prodali na jugoslovanskem tržišču, uspešno pa so prodajali tudi na tujih trgih. Razvoj novih kakovostnih avtomobilskih in tovornih plaščev se je nadaljeval tudi v devetdesetih letih. Raznovrsten program različnih tehničnih izdelkov iz gume so postopno krčili in sčasoma opustili proizvodnjo v nekaterih specifičnih programih, kot so bile cevi, tesnila, blazine. Delovanje podjetja je bilo večkrat reorganizirano, ustanovljeno je bilo več proizvodnih, trgovinskih in servisnih podjetij, pod skupnim okriljem Save. Od leta 1967 je bila Savi priključena kranjska tovarna usnja Standard, kjer so izdelovali naravno in umetno usnje. Med letoma 1975 in 1988 je bila del Save tudi Puškarna.

Industrijska cona na Laborah s tovarnama Sava in Iskra, leta 1981

Avtomatizirana izdelava pnevmatik v Savi leta 1984 (Foto J. Petrovič)

V samostojni Sloveniji se je leta 1992 podjetje preoblikovalo v korporacijo Sava in leta 1996 postalo delniška družba, ena največjih v Sloveniji. Pred tem je se je izteklo sodelovanje s Semperitom. Prelomno za Savo je bilo leto 1997, ko je bila podpisana pogodba o partnerstvu z ameriškim podjetjem Goodyear. Ta je postal večinski lastnik novoustanovljene družbe Sava Tires in je prevzel proizvodnjo avtoplaščev, pogonskih jermenov in mehov zračnega vzmetenja. Le del tradicionalne proizvodnje izdelkov iz gume je ostal v matični družbi Sava.

Sčasoma se je Sava vse bolj preusmerjala v neproizvodne dejavnosti na področje trgovine,  financ in turizma. Leta 2012 je bil prodan še zadnji del gumarske dejavnosti. Danes v Kranju dolgoletno tradicijo gumarstva pod blagovno znamko Sava nadaljujeta dve podjetji. V podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires, ki je od leta 2004 povsem v lasti ameriškega koncerna, izdelujejo visoko zmogljive pnevmatike petih blagovnih znamk. S proizvodnjo gumenih tehničnih izdelkov, pnevmatik za motorje in skuterje, transportnih trakov, izdelkov za zaščito okolja, s programom za tiskarstvo uspešno nadaljuje podjetje Savatech, v lasti podjetja iz tujine.

Danes v tovarni Goodyear Dunlop Sava Tires še vedno izdelujejo visokozmogljive pnevmatike. V Kranju je tudi osrednji distribucijski center za jugovzhodno Evropo.

mag. Monika Rogelj

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri