Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Kulturna zgodovina

imageedit_2_3228607766

Gašper Peternel

kustos

tel.: 04 201 39 59

email: gasper.peternel@gorenjski-muzej.si

 

Kulturna zgodovina v Gorenjskem muzeju je močno zaznamovana s Francetom Prešernom. V Prešernovi hiši v samem središču starega mestnega jedra je Prešernov spominski muzej in razstavna galerija. V prvem nadstropju je postavljena stalna zbirka, kjer je s pomočjo originalnih predmetov, replik in faksimil, predstavljeno življenje in delo našega pesniškega velikana. V pritlični galeriji poskušamo redno predstavljati vsebine in nove pridobitve povezane z njim. S tem nastaja pomembna zbirka imenovana Prešerniana.

Oddelek za kulturno zgodovino ukvarja tudi z drugimi pomembnimi osebami kranjskega okolja, z zbiranjem gradiva o življenju v Kranju in širši okolici predvsem v času pred 20. stoletjem. Ena najstarejših zgodb je rodbina Khisl po kateri je poimenovan grad Khislstein, izjemno pomemben za narodno prebujanje je vitez trsteniški Janez Bleiweis, iz fevdalnih časov je ostalo kar nekaj zanimivega pohištva, ki ga hranimo v depojih, zanimiva pa je npr. tudi zbirka orožja – pušk in sabelj večinoma iz avstroogrskih časov, ki je predstavljena na stalni razstavi Prelepa Gorenjska v gradu Khislstein.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri