Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Mali vojni muzej

Leta 1982 je bilo ustanovljeno društvo Mali vojni muzej, ki je združevalo zbiralce vojnega materiala (orožja, dokumentov, slik, literature) in ljubitelje vojne zgodovine. Osnova za ustanovitev društva je bila zbirka vojaških predmetov, ki sta jih Janko S. Stušek in Tomaž Budkovič več let prinašala z nekdanjega krnskega bojišča v dolino.

Z namenom predstavitve zbranih predmetov širši javnosti je bil leta 1989 v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici odprt Mali vojni muzej, podnaslovljen kot Muzej fronte v Julijskih Alpah. To je bila prva slovenska razstava o prvi svetovni vojni.

Občina Bohinj je v letu 2014 zbirko odkupila od društva Mali vojni muzej in jo predala Gorenjskemu muzeju v strokovno upravljanje. V zbirki je več kot 600 avtentično ohranjenih predmetov, ki jih dopolnjuje fotografsko in dokumentarno gradivo. Danes je na ogled v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici na razstavi Bohinj 1914-1918.

 

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri