Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Zbirka čipk Betty Nováček Volenec

Zbirateljstvo je ljubiteljska ali profesionalna dejavnost posameznikov, društev in ustanov, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem raznih zbirk predmetov ter umetniških del. Mnogi zbiratelji so bili začetniki ali ustanovitelji večine današnjih muzejev, galerij in podobnih institucij.

V Gorenjskem muzeju hranimo lepo zbirko 442 kosov čipk in vzorcev čipk, ki jo je muzeju podarila gospa Betty Novaček Volenec (1893 – 1984), po očetu Čehinja, po mami pa sudetska Nemka. Do čipk je gojila prav posebno ljubezen, zato je celo življenje zbirala sodobne in tudi stare čipke in vzorce čipk. Hranimo tudi manjšo zbirko 42 kosov čipk, ki jo je muzeju podarila Barba Štembergar Zupan. Čipke je zbrala njena mama Vida Štembergar iz Kranja. Nekatere ji je podarila prav prijateljica Betty Novaček Volenec.

Gospa Novaček Volenec je v Kranju živela od leta 1930 pa do svoje smrti leta 1984. S starši, ki so ob Vodovodnem stolpu zgradili hišo, se je v Kranj priselila iz Vojvodine. Ljubezen do ročnih del je prejela od svoje mame in mnoge čipke v njeni zbirki so bile družinske. Dobili so jih v krajih na Madžarskem, v Romuniji in Vojvodini, kjer je družina živela, ali pa so ji jih poslali ali prinesli prijatelji kot darilo. Poleg čipk je gospa zbirala in hranila literaturo in priročnike, zlasti tuje, o tehnikah izdelovanja čipk. Svojo bogato zbirko čipk je rada pokazala prijateljem ob popoldanskem čaju ob petih. Večkrat jim je povedala, da v zbirki hrani osemnajst tehnik čipk, le tehnika iz las ji še manjka. V zbirki je večina čipk narejenih ročno, nekaj pa je strojno izdelanih. Prevladujejo kvačkane, klekljane, šivane, pletene, vozlane, necane, oki čipke, cluny čipke in druge, precej je tudi vezenin. Mnogo čipk je izdelala skupaj s sestro Dagmar, s katero sta živeli skupaj. Bili sta zelo spretni v rokah in znali sta mnogo ročnih tehnik izdelave čipk, vezenin, gobelinov … Poleg prtov in prtičkov so v zbirki še obrobe in trakovi, ovratniki, krstne jopice in kapice, robčki, razni vzorčki, klekljana jopica, predpasnik s čipko, plastron, ogrinjalka, pahljača in drugo. Čipke in vezenine izhajajo večinoma iz raznih evropskih dežel: precej jih je z Moravske, s Češke, Slovaške, Madžarske, iz Belgije, Danske in Francije, s Poljske, Kitajske, z balkanskih držav, iz Italije in Benetk, z Malte, iz Španije, Rusije, Irske, Grčije, Nemčije, Slovenije pa tudi iz Urugvaja. Med posebej dragocene kose spada klekljana obroba iz srebrnih in zlatih niti, narejena na Češkem, klekljana obroba iz koprivinih niti ter šivana čipka iz agavinih niti.

Gospa Betty je bila vzgojena v meščanskem duhu; ohranjala je meščanske navade, bila je razgledana in govorila je več jezikov. Enaindevetdesetletna je leta 1984 svoje življenjsko delo, veliko zbirko čipk iz najrazličnejših dežel sveta in literaturo o čipkah, podarila Gorenjskemu muzeju.

Klekljanih čipk je v zbirki največ: od raznih prtičkov, prtov, aplikacij, od vzorcev trakov čipk z različnimi motivi do koščkov trakov obrob nekaterih evropskih narodnih noš. Veliko je domačih čipk, narejenih v širokem in ozkem risu. Zanimive so čipke iz drugih dežel kot so moravske čipke, klekljane iz niti koprive, obroba s Češke, klekljana s srebrnimi in zlatimi žicami, pa pisani češki prtiček. Več prtičkov pripada tipu Cluny čipk z mnogimi ribicami in kiticami. Pozornost vzbujajo črne Chantilly čipke, dih pa jemljejo drobne bruseljske čipke, kjer so razni cvetlični motivi na fini mrežasti podlagi obdani s konturno nitko. Nekatere so narejene v kombinaciji klekljanja in šivanja. Zanimivi so tudi prtički, narejen iz ročno klekljanih ali strojno izdelanih trakov, ki so z raznimi šivanimi povezavami oblikovani v razne oblike. Nekaj robčkov ima obrobo, podobno pečnim čipkam. Belgijske cvetlične čipke iz Brüggerja imajo klekljane motive cvetlic in listov sešite skupaj, motivi pa so obdani s konturno nitko. Zanimive so tudi fine valenske čipke kot obrobe, kjer se na drobni mrežasti podlagi ponavljajo razni rastlinski motivi.

Viri:

–          zbirka čipk in arhiv o čipkah, ki jih hranimo v Gorenjskem muzeju

–          Franc Cimerman (1933 – 2015), Kranj

–          Veronika Aljančič Vodnik, Kranj

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri