Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Novejša zgodovina in sodobnost

Monika Rogelj_0090

dr. Monika Rogelj

muzejska svetnica

tel.: 04 201 39 58

email: monika.rogelj@gorenjski-muzej.si

V muzeju posebno pozornost posvečamo zgodovini 20. stoletja – raziskovanju, zbiranju in ohranjanju dokazil dogajanja in življenja na Gorenjskem v preteklem stoletju. Poleg zbiranja gradiva in ohranjanja dediščine iz preteklih desetletij se sprotno zbira in vrednoti tudi gradivo, ki je produkt današnjega časa in bo v prihodnje postalo muzejsko dokazilo.

Zbirke predmetov novejše zgodovine obsegajo zlasti predmete iz druge polovice 20. stoletja. Hranimo zelo raznolike skupine predmetov, od industrijskih izdelkov gorenjskih podjetij, zlasti številne so vzorčne knjige tekstilnih tovarn, do opreme javnih prostorov in stanovanj, embalaže, oblačil ter predmetov iz vsakdanjega življenja. Zelo obsežna je tudi zbirka drobnega tiska novejše zgodovine, ki jo ves čas dopolnjujemo z aktualnim gradivom. Drobni tisk (plakati, prospekti, letaki, razglednice,…) je namreč hitro izginjajoče gradivo, vendar je zelo značilno za čas v katerem nastaja.

Pomemben del dejavnosti je usmerjen tudi na področje spremljanja sodobnega dogajanja na Gorenjskem. Zbiramo predmete, ki označuje življenje v današnjem času. Sprotno zbiranje značilnega gradiva iz določenega okolja v aktualnem času nam omogoča aktiven poseg v njegov izbor, hkrati pa želimo sočasno ali ‘čim prej’ tudi zbrati ustrezno dokumentacijo časa. Med predmeti odbiramo tiste, ki bodo v prihodnosti kot originalna muzejska dokazila najbolje označevala gorenjsko pokrajino v današnjem času.

Sproti tudi fotografsko dokumentiramo dogajanje na Gorenjskem. Zbiramo fotografije, ki so zelo pomemben in izpoveden dokument časa ter dopolnjujemo obsežno zbirko fototeke.

Ob skrbi za številne predmete in zbirke raziskujem in javnosti predstavljam različne zanimive teme in sklope zbirk iz področja novejše zgodovine na razstavah, v katalogih in zloženkah.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri