Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | July 27, 2021

Scroll to top

Top

Muzeji v Bohinju

Anja Korosec_0126

Anja Poštrak

kustosinja, vodja muzejev v Bohinju

tel.: 04 577 01 42 (Bohinj)

tel.: 0590 96 633 (Kranj)

email: anja.postrak@gorenjski-muzej.si

Gorenjski muzej od leta 1998 strokovno upravlja z zbirkami Muzejev v Bohinju. V okviru oddelka Muzeji v Bohinju skrbimo za tri muzejske hiše: Muzej Tomaža Godca, Oplenovo hišo in Planšarski muzej. V Oplenovi hiši in Planšarskem muzeju so na ogled predmeti etnološke zbirke Gorenjskega muzeja, ki pričajo o načinu življenja in preživetja bohinjskega človeka v preteklih stoletjih. Muzej Tomaža Godca pa je v fazi prenove, kar pomeni, da bomo v prihodnjih letih postopoma predstavili celotno zgodovino Bohinja, od prazgodovine do 2. svetovne vojne, skozi raznolike predmete in zgodbe.

V Muzejih v Bohinju se trdimo za promocijo premične kulturne dediščine med domačini in turisti, ki predstavljajo večji del obiskovalcev. V letu 2015 nam je uspelo s pomočjo Občine Bohinj na sodoben in privlačen način prikazati zgodovino prve in druge svetovne vojne v Bohinju.

Pripravljamo tudi občasne razstave, redno sodelujemo s Triglavskim narodnim parkom, Muzejski društvom Žiga Zois, Osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja, pripravljamo pedagoške in andragoške delavnice, muzejske večere in se skušamo čim bolj povezati z lokalno skupnostjo tudi z vsakoletnimi tradicionalnimi prireditvami »ličkanje koruze« in »otepanje«.

Bohinj s svojo bogato kulturno tradicijo ter premično in nepremična dediščino nudi veliko možnosti za razvoj muzejske dejavnosti. Pomembno je, da ozaveščamo ljudi o dediščini in na ta način za muzej pridobiti dragocene predmete in dokumente, ki pričajo o preteklosti Bohinja ali vedenja posameznikov, ki so dragocen vir informacij in predmetom dodajo vrednost.

V okviru Gorenjskega muzeja potekajo tudi arheološka raziskovanja visokogorja v Bohinju.

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri