Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzeji v Bohinju

Anja Korosec_0126

 

Anja Poštrak

višja kustosinja, vodja muzejev v Bohinju

tel.: 04 577 01 42 (Bohinj)

tel.: 0590 96 633 (Kranj)

email: anja.postrak@gorenjski-muzej.si

Gorenjski muzej ima kot pokrajinski muzej pooblastilo za izvajanje javne službe s področja varovanja premične kulturne dediščine tudi na območju občine Bohinj. Muzeji v Bohinju so njegova dislocirana enota in obsegajo tri muzejske hiše: Ekomuzej Oplenova domačija pod Studorom, Planšarski muzej v Stari Fužini in Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici. Lastništvo muzejev je leta 1995 od Občine Radovljica prešlo na Občino Bohinj, že ves čas pa strokovno zanje skrbi Gorenjski muzej. Kustodiat Muzeji v Bohinju je po nastanku med mlajšimi v Gorenjskem muzeju.

V Ekomuzeju Oplenova domačija so na ogled predmeti etnološke zbirke Gorenjskega muzeja, ki pričajo o načinu življenja in preživetja bohinjskega kajžarja v preteklih stoletjih. Za slepe in slabovidne nudimo možnost uporabe tablice, ki jih preko tipne mreže in zvočnih opisov vodi po prostoru. Na ognjišču lahko zakurimo v črni kuhinji in se ob topli kmečki peči v »hiši« vrnemo v čas naših prednikov.

Razstava v Planšarskem muzeju je bila prenovljena leta 2019. Zanimiva dejstva, fotografsko gradivo in predmeti, umeščeni v nekdanjo vaško sirarno, nam prikazujejo tradicijo in način življenja na planini.

V Muzeju Tomaža Godca pa lahko spoznate 3000 let bohinjske zgodovine. Stalne razstave Bohinj v arheoloških obdobjih, Bohinjci in usnje, Izbrane podobe Bohinja in Bohinj 1914–1918, 1941–1945 prikazujejo obdobje od prve poselitve do druge svetovne vojne. V muzeju pripravljamo tudi občasne razstave, muzejske večere in delavnice za odrasle in otroke.

Bohinj s svojo bogato kulturno tradicijo in pestro dediščino predstavitvam v muzejih ves čas prinaša nove izzive, ki se jih v Muzejih v Bohinju vedno znova veselimo. S svojo premično in nepremično dediščino nudi veliko možnosti za razvoj muzejske dejavnosti. Pripravljamo tudi občasne razstave z vsebinami, ki so pomembne za Bohinj in Bohinjce. Odprti smo za sodelovanje z drugimi institucijami. Povezujemo se z Muzejski društvom Žiga Zois, Osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja, Knjižnico Bohinjska Bistrica, pripravljamo pedagoške in andragoške delavnice, muzejske večere in se skušamo čim bolj povezati z lokalno skupnostjo

Pomembno nam je, da ozaveščamo ljudi o dediščini in na ta način za muzej pridobimo dragocene predmete in dokumente, ki pričajo o preteklosti Bohinja ali vedenja posameznikov, ki so nenadomestljiv vir informacij in predmetom dodajo vrednost.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri