Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Zbirka Vezenine Bled

STROJNO IZDELANE ČIPKE IN VEZENINE

Iz zbirke novejše zgodovine Gorenjskega muzeja

Ena temeljnih in prepoznavnih zbirk Gorenjskega muzeja je zbirka industrijske dediščine 20. stoletja, v kateri hranimo izdelke in gradivo različnih gorenjskih tovarn. Še posebej je obsežna zbirka gradiva tekstilne panoge, ki je v preteklem stoletju doživela izjemen razcvet. Del omenjene zbirke so izdelki in knjige vzorcev iz zapuščine tovarne Vezenine Bled in prednikov, edinega domačega izdelovalca strojnih čipk in vezenin. Podjetje je delovalo od leta 1924 do 2004, ko so se vezilni stroji na Bledu dokončno ustavili.

NEKAJ O STROJNIH ČIPKAH IN VEZENINAH

Z industrijsko izdelavo tekstila v 19. stoletju so strojno začeli izdelovati tudi čipke in vezenine. Zaradi hitrejše in cenejše izdelave so bile veliko dostopnejše in zaradi velike palete motivov vedno bolj priljubljene. Povečevanje ponudbe in povpraševanja sta narekovala tudi moda in uveljavljanje konfekcije. V 20. stoletju so postale nepogrešljiv del opreme stanovanja in okras oblačil na podeželju in v mestih.

Strojno se lahko izdela elemente in motive različnih historičnih čipk in posnema raznovrstne tehnike ročnega vezenja. Odlika strojno izdelanih čipk je v enakomerno izdelanem temelju in ponavljanju vzorca. Glede na način izdelave najpogosteje srečamo klekljane čipke, ki se izdelujejo na klepl strojih, čipke izdelane na rašel strojih in vezene čipke, izdelane na velikih vezilnih avtomatih. Za izdelavo zračne čipke se po vezenju temeljna tkanina s topljenjem ali kemičnimi postopki odstrani. Pri strojnem vezenju se z nitjo na osnovno tkanino veze vzorec, ki se ponavlja po celotni širini in dolžini blaga. Lahko se izdelujejo vezenina v metraži, vezeni trakovi, aplikacije ali večji izdelki. Temeljna tkanina se nato glede na vzorec delno odstrani strojno z luknjanjem ali izrezovanjem.

VEZENINE BLED IN PREDNIKI – OSEMDESET LET INDUSTRIJE ČIPK IN VEZENIN

Na Bledu je bilo leta 1924 ustanovljeno podjetje Izdelovalnica slovenskih in švicarskih vezenin. Strojno so izdelovali trakove čipk in vezenine za konfekcijo in opremo doma. Prodajali so jih trgovcem na drobno in izdelovalcem ženske konfekcije po vsej Kraljevini Jugoslaviji. Od leta 1929 se je na Bledu z industrijsko izdelavo čipk začelo ukvarjati podjetje Jugo–Rhomberg & Co, ki se je leta 1939 preimenovalo v Mayer & Co, Industrija čipk.

foto 1

V šivalnici vezeninskega obrata na Bledu leta 1923 (Fototeka Gorenjskega muzeja)

foto 2

Vezilnica Izdelovalnice slovenskih in švicarskih vezenin, leta 1927 (Fototeka Gorenjskega muzeja)

Po drugi svetovni vojni so leta 1947 oba obrata združili in ustanovili Tovarno čipk in vezenin Bled. Podjetje se je kmalu preimenovalo v Vezenine Bled in je bilo desetletja edini slovenski izdelovalec strojnih vezenin in vodilni na jugoslovanskem trgu. V šestdesetih letih so modernizirali proizvodnjo. Postopno so kupili več velikih avtomatskih vezilnikov, kar je omogočilo izdelavo alover vezenin večjih širin in zračne čipke. Vse pomembnejše mesto je imelo izdelovanje modne konfekcije. Širil se je program moderno oblikovanih dekorativnih izdelkov in zabeležili so prvi izvoz.

V sedemdesetih letih so stalno povečevali proizvodnjo in število zaposlenih. Večjo pozornost so posvečali kakovosti izdelkov, višji produktivnosti in konkurenčnosti na trgu. Pri tem je bilo pomembno tako oblikovanje kolekcij kot tehnologija izdelave. Ker za to specialno področje tekstilne stroke pri nas ni bilo formalnega izobraževanja, so se morali zaposleni sami učiti, največ iz izkušenj pri delu. Začeli so poslovno tehnično sodelovati s podjetjem Bishoff Textil iz St. Gallena iz Švice in se tako sproti seznanjali z novostmi na področju vezilstva.

foto 3

Obrati tovarne Vezenine Bled po razširitvi proizvodnje, sredina sedemdesetih let 20. stoletja (Vir Vezenine Bled, 50 let, 1974)

foto 4

Obrat za izdelavo trakov čipk s stroji za klekljanje, sedemdeseta leta 20. stoletja (Vir Vezenine Bled, 50 let, 1974)

Program proizvodnje vezenin je obsegal izdelavo trakov, zračnih čipk, našitkov, vezenega blaga za oblačila, zaves, posteljnine, pregrinjal, okrasnih blazin, prtov in robcev. Izdelovali so trakove klekljanih čipk za posteljno perilo in prte. Pri konfekciji so bili glavni izdelki ženske obleke, bluze, spalne srajce in razne vrste rokavic. Izdelovali so tudi butično konfekcijo in unikatne izdelke. O kakovosti izdelkov so pričale tudi številne nagrade na sejmih mode v Ljubljani in Beogradu.

Za povečanje proizvodnje in ohranitev konkurenčnosti na tujih trgih sta bila v osemdesetih letih nujna ponovna modernizacija proizvodnje vezenin in nakup novih strojev. Konec desetletja pa so se za Vezenine začela težka leta, saj sta razpadla sovjetski in jugoslovanski trg, na katerih so uspešno prodali veliko večino svojih izdelkov.

foto 5

Predstavitev kolekcije oblačil na sejmu mode sredi šestdesetih let 20. stoletja (Vir Vezenine Bled, 50 let, 1974)

foto 6

Modna revija ob odprtju prodajnega salona Vezenin na Bledu leta 1964 (Vir Vezenine Bled, 50 let, 1974)

15 foto

Katalogi kolekcij iz sedemdesetih let 20. stoletja

Leta 1992 je podjetje dobilo novega lastnika. Kljub temu, da so se v naslednjih letih stalno soočali s finančnimi problemi, so ohranjali uveljavljene programe vezilstva ter konfekcije in dekorative, obogatene s svojimi vezeninami. Vsi izdelki so bili od vzorca do končne izdelave plod dela ekipe domačih oblikovalcev in tehničnih strokovnjakov. Večino poslov so opravili za partnerje v zahodnoevropskih državah. Kljub temu podjetje dolgoročno ni našlo izhoda iz krize in leta 2004 je bila uvedena njegova likvidacija. S tem se je na Bledu končala osem desetletij dolga, bogata tradicija strojne izdelave vezenin in čipk.

foto 8

Katalogi kolekcij oblačil iz obdobja na prelomu 20. in 21. stoletja

ZBIRKA STROJNIH ČIPK IN VEZENIN PODJETJA VEZENINE BLED IN PREDNIKOV

Zbirka izdelkov podjetja Vezenine Bled in prednikov, ki jo hranimo v Gorenjskem muzeju predstavlja prerez proizvodnega programa tovarne od sredine dvajsetih let 20. do začetka 21. stoletja. Omogoča nam vpogled v specifično panogo tekstilne industrije, strojno izdelavo vezenin in čipk. Gradivo je bilo do začetka devetdesetih let del arhiva tovarne Vezenine Bled. V muzej je bilo predano v dveh večjih sklopih leta 1990 in 1993, zadnji del pa že po prenehanju proizvodnje leta 2005. Zbirka trenutno obsega preko 350 inventariziranih enot gradiva. Dve tretjini predstavljajo knjige vzorcev, skice in nekaj vzorčnih primerov vezenin. Preostalo so najrazličnejši končni izdelki, večkrat še z originalno etiketo in v originalni embalaži.

Velika večina ohranjenih katalogov z vzorci čipk in vezenin je iz obdobja pred druga svetovno vojno. Katalogi imajo obliko zloženke in so različnih dimenzij. Na modri karton so prilepljeni trakovi vzorcev čipk ali vezenin, ki so označeni po številkah artiklov, včasih je zraven pripisana tudi cena. Na redkih katalogih je napis ali žig podjetja, včasih je na naslovnici ročno napisano ime ali oznaka kolekcije, še redkeje leto izdelave. Predvidevamo lahko, da večina katalogov, v katerih so čipke, pripada podjetju Jugo-Rhomberg in so iz tridesetih let ali podjetju Mayer, kot se je preimenovalo tik pred drugo svetovno vojno. Le nekaj vzorčnih knjig vsebuje vezenine – svilene ali bombažne vezene trakove s fino svileno ali bombažno tkanino in nekaj primerov alover vezenine. Ti katalogi so pripadali podjetju Izdelovalnica slovenskih in švicarskih vezenin. Najbrž je njihov tudi manjši del katalogov čipk.

Zloženke so v omenjenih podjetjih uporabljali kot prodajne kataloge za trgovce po vsej državi, ki so na drobno prodajali tovrstno blago. O tem nam pričajo zapisi na nekaj katalogih iz druge polovice tridesetih let, kjer je zapisano, katerim trgovcem v večjih jugoslovanskih mestih so jih razposlali. Vzorci se v katalogih večkrat ponavljajo v različnih kombinacijah. Tudi po obsegu in številu vzorcev so katalogi zelo različni. Tako hranimo zloženke z dvema ali s tremi stranmi , vse do najobsežnejšega, ki ima 123 strani. Vzorci so večinoma izdelani iz bombažnih niti v beli barvi različnih debelin in širin trakov. Pogosti so tudi svileni vzorci. Nekateri katalogi vsebujejo barvne kolekcije čipk.

Iz petdesetih let 20. stoletja hranimo nekaj vezanih knjig kartonov z vzorci čipk in vezenin, ki so sicer skromneje opremljeni, imajo pa na naslovnici žig Tovarna čipk in vezenin Bled. Zloženke katalogov iz šestdesetih let so že bogatejše, z originalnimi ovitki in z zatisnjenim znakom podjetja Vezenine Bled.

Drugi del zbirke so različni izdelki Vezenin iz obdobja od šestdesetih do devetdesetih let 20. stoletja. Veliko je primerov dekorativnega hišnega tekstila, od prtov in prtičkov do robcev in posteljnine. Izdelani so iz različnih materialov, od vezenih alover do tistih z zračno čipko ali le s trakom strojno klekljane čipke. Med veziljske izdelke spadajo tudi različne aplikacije, našitki in dodatki, kot so ovratniki, ki so jih v Vezeninah izdelovali za svoja oblačila ali pa za druge izdelovalce konfekcije in perila. Veliko ohranjenih prtov je iz čisto zadnjega obdobja delovanja tovarne. V šestdesetih in sedemdesetih letih so bile del proizvodnje tudi ženske rokavice in tudi tem izdelkom so skušali dati svoj pečat – izdelovali so čipkaste ali vsaj z drobno vezenino. V zbirki hranimo tudi nekaj kosov oblačil, od otroške konfekcije iz šestdesetih let do butično izdelanih ženskih oblačil iz devetdesetih let, s katerimi so se predstavljali na vsakoletnih sejmih mode. Zbirko dopolnjuje promocijsko gradivo podjetja, od katalogov kolekcij do plakatov.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri