Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Starejša zgodovina

Marjana Zibert_0108

mag. Marjana Žibert

muzejska svetovalka

tel.: 04 201 39 57

email: marjana.zibert@gorenjski-muzej.si

Kustodiat za starejšo zgodovino zbira in ohranja različno gradivo premične kulturne dediščine, ki govori o zgodovini Gorenjske v preteklih stoletjih. Seveda je to gradivo dragoceno tudi za ostale muzejske stroke, še posebej tesno pa pri zbiranju in ohranjanju muzejskih predmetov sodelujemo s kustodiatom za kulturno zgodovino. Večina gradiva je iz 18., 19. in začetka 20. stoletja.  Po starosti izstopa zbirka listin. Najstarejša ima letnico 1309. V zbirki sta se ohranile tudi listine s podpisi Paola Santonina, Benedikta Kuripečiča in Janža Khisla. Dragoceni predmeti, kot so skrinjica pekovskega ceha in  tržna roka z mečem iz Kranja, krsta iz prvega kranjskega pokopališča, modeli za ročno tiskanje tkanin iz Pirčeve barvarne, tabla z receptom in zajemalko za rundfordsko juho iz Stražišča, predmeti Razingerjeve poštne postaje iz Podkorena, Zoisov kavni servis, oprema stare gostilne, turistična soba iz Bohinja,  oblačila kranjskih meščanov in še kaj, pripovedujejo  zgodbo o gospodarski dejavnosti Gorenjcev ter njihovem vsakdanu. Gorenjsko pokrajino z mesti in vasmi dokumentira zbirka starih razglednic,  ki sega v čas od devetdesetih let 19. stoletja do druge svetovne vojne. Nekaj desetletij starejše pa so prve originalne fotografije nekaterih gorenjskih krajev in ljudi, med katerimi izstopa prva fotografija Kranja iz leta 1869, ki jo je posnel kranjski rojak Kristijan Pajer. V zbirki starih fotografij so dokumentirani tudi zanimivi dogodki in dejavnosti različnih društev iz prvih štirih desetletij 20. stoletja. Njihove dokumente kot tudi različno pisno gradivo obrtnikov, tovarn in posameznikov pa hranimo v zbirki drobnega tiska. Vse tri zbirke stalno dopolnjujemo, tako da iz leta v leto pridobivajo na kvaliteti. Na kustodiatu skrbimo tudi za numizmatično zbirko, v kateri so kovanci in bankovci od 18. stoletja do današnjih dni.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri