Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Umetnostno-zgodovinski oddelek

Damir Globocnik_0406

Ddr. Damir Globočnik

muzejski svetovalec

tel.: 04 201 39 62

email: damir.globocnik@gorenjski-muzej.si

Umetnostnozgodovinska zbirka obsega številna kiparska in slikarska dela mojstrov od 15. do 18. stoletja, dela slikarja Leopolda Layerja (1752-1828) in njegovega nasledstva in realistov 19. stoletja. Obsežna je zbirka del moderne slovenske umetnosti, v kateri najdemo tudi dela gorenjskih likovnih ustvarjalcev in likovnih ustvarjalcev – Prešernovih nagrajencev. Gorenjski muzej načrtno zbira dela gorenjskih likovnih ustvarjalcev različnih obdobij. Zbirka je večinoma shranjena v depoju, izbori iz zbirke pa so predstavljeni na občasnih razstavah. Dokaj popoln je prikaz sodobnih likovnih prizadevanj na Gorenjskem. V celoti je na ogled zbirka del akademskega kiparja Lojzeta Dolinarja (1893-1970) v Galeriji Lojzeta Dolinarja v Mestni hiši.

V okviru muzeja deluje tudi Kabinet slovenske fotografije. V omenjeni zbirki so zastopani skoraj vsi pomembni slovenski fotografi 20. stoletja. Pripravljamo tudi občasne retrospektivne in pregledne skupinske fotografske razstave.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri