Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | March 22, 2018

Scroll to top

Top

Muzejski večer ob 65. letnici – ddr. Damir Globočnik

Muzejski večer ob 65. letnici – ddr. Damir Globočnik

V okviru muzejskih večerov ob 65. letnici Gorenjskega muzeja vabljeni na predavanje Poznobaročni slikar Leopold Layer in njegova slikarska  delavnica v Kranju  v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše, Tomšičeva 42.  Predaval bo ddr. Damir Globočnik.

Poznobaročni slikar Leopold Layer (1752–1828) je najbolj znano ime med starejšimi kranjskimi likovnimi umetniki. Družinsko slikarsko delavnico je prevzel po smrti očeta Marka Layerja (1727–1808), v njej pa sta mu pomagala tudi mlajša brata Valentin in Anton. Poleg slik za cerkvene naročnike, s katerimi je slikarska delavnica iz Kranja segla izven gorenjskega ozemlja na Štajersko, Dolenjsko in Koroško, je Leopold Layer slikal portrete in freske, poslikaval pa naj bi tudi skrinje, panjske končnice in slike na steklo. Velja za enega najpopularnejših domačih slikarjev v 19. stoletju.

VLJUDNO VABLJENI

Leopold Layer, Veronikin prt, začetek 19. stoletja Olje, platno, 65 x 48 cm Gorenjski muzej, inv. št. UZ 2428 (restavriral Boris Sajovic) Foto Drago Holynski

Utrinki s predavanja: