Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | June 20, 2019

Scroll to top

Top

Posoda in orodje za predelavo mleka v planinah pod Triglavom

Posoda in orodje za predelavo mleka v planinah pod Triglavom

Med najimenitnejšimi predmeti etnološkega kustodiata so tisti, ki jih je dolgoletna kustosinja Gorenjskega muzeja Anka Novak sredi 20. stoletja pridobila v bohinjskih planinah. Mnogo od njih je razstavljenih v Planšarskem muzeju v Stari Fužini, kjer smo v lanskem letu prenovili grafično opremo. V jeseni letos bomo predstavili še obsežen katalog o paši živine in predelavi mleka v planinah nad Bohinjem.

Bohinjci so stoletja prodajali kuhano maslo, večinoma v Trst, preostalo mleko pa so porabili doma. Sir, ki je danes znan kot bohinjski, so za boljši zaslužek začeli izdelovati šele v zadnji četrtini 19. stoletja. 

Pri predelavi mleka po starem so rabili posodo in orodje, ki so ga naredili bohinjski sodarji. Namolženo mleko so najprej očistili smeti tako, da so ga prelili skozi cedilo iz opranega in posušenega gorskega mahu z imenom »lisičnjek« (Lycopodium clavatum).  Mah so namestili v lijak, izdelan v Bohinju in postavljen na škaf, ki je odličen izdelek nekdanjih bohinjskih sodarjev, z lesenimi smrekovimi vitrami.

Sirar na planini Laz je opran mah »lisičnjek« obesil pred vrata, da se posuši. Foto Anka Novak, 1978

Lij za precejanje mleka s stojalom, planina Vodični vrh, 1. polovica 20. stoletja, E 1644/1,2, višina: 32 cm, dolžina: 52 cm, smrekov les, stojalo je sestavljeno z lesenimi cveki. Foto Helena Rant, 2013

V »šteclu«, nizki posodi iz dožic so mleko pokrili in pustili, da se je po vrhu nabrala smetana. Z veliko ploščato  leseno žlico »snemaunco« so jo naslednji dan pobrali. V pinji so iz smetane izdelali maslo, ki so ga nato v leseni skledi »grebarci« oprali in oblikovali v eno do dvo kilogramsko štruco, primerno za transport v dolino. Zavili so jo kar v velike liste konjske kislice, ki je rasla okrog stanov.

Iz mleka so izdelali hlebčke sire, ki so ga po soljenju in sušenju natlačili v lesene modele, da se je vsaj šest tednov zoril v »mohant« – sir za domačo porabo v zimskih mesecih, ko krav niso molzli. Nekaj mleka so  pustili, da se je skisalo in so pojedli takšnega ali pa so iz njega naredili skuto.

»Štecl« s planine Laz, prelom 19./20. stoletje, E 2900, višina 13 cm, premer 34 cm, les: visokogorska smreka. Foto Helena Rant, 2013

»Pokrovc« za štecl z vrezanim hišnim znakom na ročaju, planina Zajamniki, 19. stoletje, E 2345, dolžina 55 cm, širina 45 cm, les: visokogorska smreka. Foto Helena Rant, 2013

»Snemaunca« s planine Konjska dolina, 1. polovica 20. stoletja, E 2478, višina 6 cm, dolžina 17,5 cm, širina 18 cm, les: javor. Foto Helena Rant, 2013

 

»Grebarce« s planin Voje in Grintovca, konec 19. ali začetek 20. stoletja, E 2355 (višina 11,5, premer 35,5 cm), E 2883 (z luknjo, višina 8,5 cm, premer 28,5 cm), E 2884 (višina 11 cm, premer 33 cm), les: lipa. Foto Helena Rant, 2013

 

Model za mohant iz planine Konjska dolina, prelom 19./20. stoletja, E 2895, višina 20 cm, premer 21 cm cm, les: visokogorska smreka, zg. vitra iz leske, sp. železna. Foto Helena Rant, 2013

 

Gorski mah

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri