Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

60 let Gorenjskega muzeja

Gorenjski muzej letos praznuje 60 let svojega delovanja. Pisalo se je leto 1953, ko je bil v Kranju ustanovljen Mestni muzej. Leta 1957 se je Mestnemu muzeju pridružil še Pokrajinski muzej za Gorenjsko, ki so ga leta 1961 preimenovali v Muzej revolucije v Kranju. Do spremembe pri organizaciji muzejske dejavnosti v Kranju je prišlo leta 1963, ko je bil ukinjen kranjski okraj, zato je Občinski ljudski odbor združil Mestni muzej in Muzej revolucije v Gorenjski muzej.

Ob tem visokem jubileju smo v Gorenjskem muzeju pripravili niz razstav, na katerih bomo predstavili najstarejše muzejske eksponate, ki so jih naši predhodniki zbrali na terenu in vpisali v inventarne knjige.

Začenjamo v petek, 1. marca 2013, ob 18. uri z odprtjem razstave Spominjamo se Lubenskih čpinarjev – Ljubenski lončarji in njihovi izdelki. Predstavili bomo nekatere najstarejše kose etnološke dediščine, ki jo hranimo v Gorenjskem muzeju.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri