Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

8. Mednarodni festival likovnih umetnosti; Črno in belo

8. Mednarodni festival likovnih umetnosti; Črno in belo

Vljudno vabljeni na osrednje odprtje 8. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti, Črno in belo v torek, 1. oktobra 2019, ob 17. uri na Glavnem trgu, pred Mestno hišo, kjer bomo nadaljevali s pohodom po galerijah in razstaviščih v mestnem jedru Kranja.

Na 8. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti ČRNO IN BELO v Kranju se bo predstavilo 126 avtorjev iz 25 držav. Vsak primarni zapis je zapis simbolov, znakov, madežev in ploskovnih oblik v kontrastnem odnosu, do papirja, platna in drugih podobnih temeljnikov. Temu kontrastu sledi letošnja festivalska tema ČRNO IN BELO. Osrednje prizorišče bodo vse galerije Gorenjskega muzeja, v katerih se bo predstavilo 70 izbranih avtorjev iz mednarodnega prostora, s poudarkom na sodelovanju v prostoru Alpe Jadran in slovenskih avtorjev. Posebna razstava bo predstavila enega najvidnejših slovenskih likovnih umetnikov Janeza Bernika in njegove mednarodne sodobnike, Picassa, Dalija, Vasareliya, Rauchemberga, Dada, Mušiča in mnoge druge. Izbrani mednarodni fotografi se bodo predstavili v Layerjevi hiši. V stolpu Škrlovec so se črno belemu izzivu odzvali geometristi na kreativni osi Pariz- Budimpešta, ti dve mesti namenjata  posebno pozornost geometrijski umetnosti povezani z oblikovanjem in uporabno umetnostjo, ki se zrcali v arhitekturnih zasnovah grafičnih podob mestnih urbanih središč. Med razstavljavci geometrije bi izpostavili Janusa Saxona, Charlesa, Bezieja in Milijo Belića. Predstavljeni bodo Prešernovi nagrajenci, med njimi Miha Maleš, Andrej Jemec, Marjan Pogačnik, Valentin Oman, Herman Gvardjančič  in Milan Erič. Predstavile se bodo mednarodne avtorice na področju tekstilnih krpank, lokalna likovna produkcija, arhitekti, oblikovalci, striparji in video ustvarjalci. Samostojne predstavitve smo pripravili nominirancema za življenjsko delo na področju črno belega Žarku Vrezcu in Mileni Gregorčič. Na rezidenci , ki bo potekala v Layerjevi hiši se bodo predstavili zagrebški ustvarjalci. Nagrado ZDSLU za življenjsko delo na področju črno belega bo prejel Črtomir Frelih, ki se že skoraj 40 let posveča črno belemu nagovoru, ki temelji na močnem kontrastu med svetlobo in senco. Svoje grafično in slikarsko znanje profesionalno predaja mladim generacijam na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. V različnih sklopih bomo predstavili nagrajence Pariškega salona SMBA, Evo Petrič, Branimirja Ritonjo, Marjana Mirta in Marušo Štibelj. Za predsednika komisije smo povabili mag. Ervina Dubrovića, direktorja Muzeja iz Rijeke, ki bo naslednje leto prestolnica evropske kulture. Posredoval nam bo njegove izkušnje pri pripravi tako obsežnega umetniškega projekta. Glavna otvoritev Festivala bo 1. oktobra  ob 17. uri s pohodom po galerijah in razstaviščih v mestnem jedru Kranja. Od 3. oktobra  do 29 . oktobra bodo organizirana javna vodstva po razstavah, likovne delavnice in literarna branja.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri