Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Dnevi evropske kulturne dediščine; predavanje mag. Izidor Janžekovič

Dnevi evropske kulturne dediščine; predavanje mag. Izidor Janžekovič

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

Vljudno vabljeni na muzejski večer Repatriacija kulturne dediščine in najspornejša muzejska zbirka na svetu v četrtek, 3. oktobra 2019, ob 18. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

Predaval bo zgodovinar in arheolog  mag. Izidor Janžekovič.

V času napoleonskih vojn je britanski ambasador lord Elgin odtujil skulpture s Partenona v Atenah in jih prepeljal v London. Zgodba v ozadju tega prenosa je polna (ne)srečnih naključij, preobratov in razočaranj. Elginova zbirka je sčasoma postala najspornejša muzejska zbirka na svetu, saj se Grki in Britanci vse od takrat prepirajo o vrnitvi oziroma repatriaciji teh skulptur. Na podlagi te zbirke je predstavljen širši izziv repatriacije kulturne dediščine in pravna ter moralna kompleksnost repatriacije.

VLJUDNO VABLJENI

Partenon pred začetkom odstranjevanja skulptur konec julija 1801; viden je oder, kjer bodo odstranili metopo, lestev v ozadju in delavca med stebroma (akvarel Williama Gella; hrani Britanski muzej).

Partenon slabih deset let kasneje po odstranitvi skoraj vseh metop in večjega dela friza (J. C. Hobhouse, A Journey through Albania and Other Provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the Years 1809 and 1810, Vol. I, London 1813, str. 342–343).

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri