Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 17 aprila 2024

Scroll to top

Top

Gostovanje z muzejskim večerom v Novem mestu

Gostovanje z muzejskim večerom v Novem mestu
Kdaj:
5 november 2014 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2014-11-05T18:00:00+01:00
2014-11-05T19:30:00+01:00
Kje:
Dolenjski muzej
8000 Novo mesto
Slovenija

V sklopu gostujoče razstave Gorenjskega muzeja z naslovom

V objemu rimskega imperija: Od Emone do Karnija, od Celeje do Petovione,

vas vljudno vabimo na predavanje avtorice razstave ddr. Verene Vidrih Perko.

Predavanje bo v sredo, 5. novembra, ob 18. uri v predavalnici Dolenjskega muzeja Novo mesto.

Razstava je vezana na letošnji jubilej Ljubljane, ki praznuje 2000 letnico ustanovitve rimske kolonije Emone. Gorenjska je sodila k njenemu mestnemu ozemlju, zato je vredno opozoriti tudi na najnovejša kranjska odkritja iz časa nastanka Emone. Arheološko gradivo predstavlja prodor Rimljanov in romanizacijo naših krajev z vidika staroselskega prebivalstva, katerim rimski imperij ni pomenil le velike civilizacije temveč tudi zasužnjevanje, preseljevanja, pozabo materinega jezika in izgubo lastne kulture. Z nasilnim porimljanjanjem so bili staroselci za vedno izbrisani iz zgodovinskega spomina.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri