Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 13 aprila 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer 150 let Narodne čitalnice v Kranju

Muzejski večer 150 let Narodne čitalnice v Kranju
Kdaj:
21 februar 2013 @ 18:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2013-02-21T18:00:00+01:00
2013-02-21T20:00:00+01:00
Kje:
Gorenjski muzej - Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Muzejski večer 150 let Narodne čitalnice v Kranju<!--:--> @ Gorenjski muzej - Mestna hiša | Slovenija

Ob razstavi Al žlahtne kranjske tam cveto besede, ki je posvečena 150 letnici ustanovitve Narodne čitalnice v Kranju, vas vljudno vabimo na muzejski večer, kjer bomo izvedeli še marsikaj zanimivega.

Pri utrjevanju slovenske narodne zavesti  in rabe slovenskega jezika med meščanstvom so imele pomembno vlogo čitalnice. Kranjski meščani so svojo čitalnico ustanovili 29. januarja 1863 na občnem zboru na Stari pošti.

Narodna čitalnica je bila ustanovljena 14 let po Prešernovi smrti, a zaradi njegove veličine, je bil “spomin na pesnika dr. Franceta Prešerna čitalnici vedno svet”.

Narodne čitalnice so bile v 19. stoletju središče slovenskega kulturnega in političnega delovanja, saj so imele narodno buditeljski značaj. V njih se je zbirala napredna slovenska inteligenca. Brale so se slovenske knjige in časopisi, prirejali so družabne prireditve s slovenskimi govori, petjem, recitacijami in gledališkimi predstavami, t.i. “bèsede”.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri