Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Stavbni razvoj gradu Khislstein

Muzejski večer Stavbni razvoj gradu Khislstein
Kdaj:
21 marec 2019 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-03-21T18:00:00+01:00
2019-03-21T19:30:00+01:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva 42
4000 Kranj

V okviru spremljevalnega programa razstave Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl Vas vljudno vabimo na muzejski večer Stavbni razvoj gradu Khislstein v četrtek, 21. marca 2019, ob 18. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj.

Predavala bo dr. Nika Leben.

Grad Khislstein v Kranju predstavlja enega najstarejših spomenikov profanega stavbarstva pri nas. Renesančno jedro gradu iz 1574/75, ki je bilo pozidano v času lastništva Janeza Khisla, je vpeto med SZ stolp – ustanovo Ortenburžanov iz srede 13. stoletja in jugozahodni renesančni obrambni stolp z začetka 16. stoletja. Grad je bil temeljito prenovljen prvič okoli leta 1754, ko je tudi severni stranski trakt, sezidan po letu 1689, dobil današnji obseg. Med celovito prenovo gradu med leti 1980 in 2012 so bili v okviru arheoloških raziskav odkriti ostanki antičnega obzidja in poznoantične steklarske delavnice ob osrednjem delu gradu, v bližnji pristavi pa v pribrežni stavbi ostanki zgodnjeantičnega stolpa, srednjeveško jedro hiše z gotskimi odprtinami in ostanki kovačnice ter lončarske delavnice z depojem, v obcestni stavbi pa stebriščna dvorana iz začetka 19. stoletja. Osrednji del gradu je kljub številnim spremembam lastništva in namembnosti ohranil tlorisno zasnovo pritlične in obeh nadstropnih deloma obokanih etaž, v katerih so ohranjeni kvalitetni likovni poudarki kot so strelne line, dekorativne poslikave, štukaturni detajli ter kvalitetni kamnoseški elementi zlasti iz obdobja renesanse in baroka, ki jih dopolnjujejo razstavni eksponati stalne in občasnih razstav Gorenjskega muzeja, s sedežem v sosednji pristavi.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri