Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Mnogo hrupa za nič: Potek in ozadje odkritja “staroslovanskega svetišča” na ptujskem gradu; gost mag. Izidor Janžekovič

Muzejski večer Mnogo hrupa za nič: Potek in ozadje odkritja “staroslovanskega svetišča” na ptujskem gradu; gost mag. Izidor Janžekovič
Kdaj:
24 september 2020 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2020-09-24T19:00:00+02:00
2020-09-24T20:00:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva 42
4000 Kranj

Vljudno vabljeni na muzejski večer mag. Izidorja Janžekoviča, ki nam je pripravil predavanje

Mnogo hrupa za nič: Potek in ozadje odkritja “staroslovanskega svetišča” na ptujskem gradu v četrtek, 24. septembra 2020, ob 19. uri v Ullrichovi hiši, Tomšičeva 42, Kranj.

Vsebina predavanja:

Neposredno po viharnih pretresih druge svetovne vojne so na ptujskem gradu potekala takrat največja arheološka izkopavanja v Jugoslaviji, s katerimi so želeli dokazati “edinstvo v kulturnih predmetih naših slovanskih pradedov v arealih etničnih mej današnjih Jugoslovenov.” Tako so zapisali vodilni slovenski in hrvaški arheologi ter zgodovinarji na ptujskem gradu v pismu, ki so ga poslali Edvardu Kardelju na pariško mirovno konferenco septembra 1946. S tem so se seveda zoperstavili Hitlerjevemu “ukazu” iz začetka ofenzive na Jugoslavijo aprila 1941: “Naredite mi to deželo spet nemško!” Med velikimi izkopavanji na Ptuju so med drugim naleteli na objekt, ki so ga takrat interpretirali kot staroslovansko svetišče, kasneje pa kot srednjeveški stolp. Sledeč Heraklitovemu načelu »boj je oče vsega in vsemu kralj,« so soočena mnenja ene in druge strani. Predavanje je postavljeno v okvir povojne gradnje države, ko so zgodovinarji, fizični antropologi in arheologi pomagali postavljati novo državo na nove temelje.

Podatki o predavatelju: Izidor Janžekovič je magister zgodovine in magister arheologije. V Ljubljani je vzporedno diplomiral in magistriral tako iz arheologije kot iz zgodovine. Za magistrsko nalogo s temo “staroslovanskega svetišča” na Ptuju je prejel Prešernovo nagrado. Na Univerzi v Oxfordu (St Antony’s College) je dokončal magisterij iz britanske in evropske zgodovine v zgodnjem novem veku s temo ravnotežja pomorske moči. Ukvarja se predvsem s srednjim in zgodnjim novim vekom, izvirne znanstvene članke objavlja v domačih in tujih revijah. Trenutno opravlja doktorat na Dunaju in v Budimpešti, piše pa knjigo o prihodu krščanstva na naša tla in stiku z drugimi verami.

VLJUDNO VABLJENI

Zahodni plato ptujskega gradu z osrednjega grajskega poslopja med izkopavanji oktobra 1946. (foto: Rudolf Berce; Arheološki oddelek NMS)

Nemški vojni ujetniki med delom in njihovi stražarji vojaki. (foto: Rudolf Berce; Arheološki oddelek NMS).

Okostnjaki v omarah oziroma antropološki laboratorij na ptujskem gradu. (foto: Rudolf Berce; Arheološki oddelek NMS).

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri