Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Po kom se v Kranju imenuje Ullrichova hiša?

Kdaj:
16 oktober 2014 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2014-10-16T18:00:00+02:00
2014-10-16T19:30:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva ulica 42
4000 Kranj
Slovenija

Hieronim Ullrich (1811 – 1866) je bil po poklicu gozdar. Izdelal je prvi gozdnogospodarski načrt na Kranjskem. V Ljubljani urejal gozdarski časopis in izdal zbornik avstrijskega gozdarskega društva. Na Kranjskem je opravljal številne pomembne službe. Bil je oskrbnik blejskega gospostva briksenške škofije in kasneje upravitelj Zoisove fužine na Javorniku. V Kranju je bil lastnik hiše, v kateri je danes uprava Gorenjskega muzeja. Čeprav je bil po rodu Čeh, se je zavzemal za dvig izobrazbene ravni Slovencev. Med drugim je tudi prijateljeval z dr. Francetom Prešernom, ki mu je podelil lastnoročni prepis Nebeške procesije.

Img_00001406.gif

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri