Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Revolucionarno nasilje na osrednjem in zahodnem Gorenjskem 1941 – 1945

Muzejski večer Revolucionarno nasilje na osrednjem in zahodnem Gorenjskem 1941 – 1945
Kdaj:
12 junij 2014 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2014-06-12T19:00:00+02:00
2014-06-12T20:30:00+02:00
Kje:
Gorenjski muzej - Ullrichova hiša
Tomšičeva ulica 42
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Muzejski večer Revolucionarno nasilje na osrednjem in zahodnem Gorenjskem 1941 - 1945<!--:--> @ Gorenjski muzej - Ullrichova hiša | Kranj | Slovenija

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na predstavitev knjige Revolucionarno nasilje na osrednjem in zahodnem Gorenjskem, 1941–1945, avtorja dr. Damjana Hančiča iz Študijskega centra za narodno spravo. Predstavitev bo v četrtek, 12. junija 2014, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj.

Gre za tretjo knjigo iz zbirke Revolucionarno nasilje in drugo, ki se ukvarja z območjem Gorenjske, in se, po prvi, ki je bila izdana pred dvema letoma in zajema območje vzhodne Gorenjske (širšega kamniškega okrožja), osredinja na območje osrednje in zahodne Gorenjske, točneje medvojnega škofjeloškega, kranjskega ter jeseniškega partijskega oz. OF-okrožja, ki danes obsega območja upravnih enot Kranj, Tržič, Radovljica, Jesenice, Škofja Loka in severozahodni del UE Ljubljana. Na koncu sledi še seznam vseh žrtev, ki jih je na celotnem območju medvojne Gorenjske (tudi kamniškega in litijskega območja) povzročila partizansko-revolucionarna stran.

Namen študije je predstaviti, v kolikšni meri se je izvajalo oboroženo politično-ideološko nasilje Komunistične partije Slovenije z namenom utrjevanja in prevzema oblasti že med okupacijo, točneje, kako in v kolikšni meri je KPS oz. enote pod njenim vplivom že med vojno izvajala eliminacijo političnih nasprotnikov med prebivalstvom (tako med civilisti, nasprotnimi partizanskemu gibanju ali nevtralnimi kot tudi med simpatizerji partizanskega gibanja in celo partizani ter partizanskimi dezerterji).

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri