Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Donacija slik, risb in grafik Poldeta Oblaka in Donacija pejsažnih motivov münchenskih slikarjev 19. stoletja

Kdaj:
14 november 2013 @ 18:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2013-11-14T18:00:00+01:00
2013-11-14T20:00:00+01:00
Kje:
Gorenjski muzej - grad Khislstein
Tomšičeva ulica 44
4000 Kranj
Slovenija

Rojen je bil 8. februarja 1931 na Bledu. Študiral in diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1954) ter končal specialko pri profesorju Gojmiru Antonu Kosu (1956-63). Po končani specialki je odšel v München, kjer se je zasidral za več desetletij. Tam je nadaljeval podiplomski študij na likovni akademiji (do leta 1967 pri profesorjih Erichu Gletteju in Georgu Meistermannu Iz tega obdobja so njegova odlična dela, predvsem ženski portreti in akti.

Leta 1966 je s slikarjema Georgom Kressom in Nicolo Biancom izdal Manifest fragmentizma, ki pomeni povsem novo in izvirno likovno stališče v slikarskem ustvarjanju. Nastop te trojice je vzbudil veliko pozornost v širšem evropskem prostoru in o tem priča tudi vrsta nagrad. Kasnejše obdobje je značilno po tem, da se pojavijo klasične tridimenzionalne slike, kjer je avtor slikal na ploskev, razdeljeno na več upodobljenih prizorov in prostorov, ki so smiselno povezani. Zadnja leta pa se je slikar Polde Oblak s posebno ljubeznijo posvetil slovenskemu Krasu in njegovi krajini prav tako kot že pred tem njegovi kamniti arhitekturi z vaškimi vedutami, kamnitimi vodnjaki, portoni in dvorišči kraških domačij.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri