Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave “Plavž svete Heme” – Livarna železa pri Nomenju v Bohinju

Odprtje razstave “Plavž svete Heme” – Livarna železa pri Nomenju v Bohinju
Kdaj:
9 september 2016 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-09-09T19:00:00+02:00
2016-09-09T20:00:00+02:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zoisova ulica 15
4264 Bohinjska Bistrica
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave "Plavž svete Heme" - Livarna železa pri Nomenju v Bohinju<!--:--> @ Muzej Tomaža Godca | Bohinjska Bistrica | Radovljica | Slovenija

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »PLAVŽ SVETE HEME« – Livarna železa pri Nomenju v Bohinju v petek, 9. septembra 2016, ob 19. uri v Muzeju Tomaža Godca, Bohinjska Bistrica.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju med Gorenjskim muzejem in Gornjesavskim muzejem Jesenice, bo na ogled do 13. novembra 2016.

Vzhodno od Bohinjske Bistrice, nasproti vasi Nomenj, ležijo ob potoku Plavžarica razvaline metalurškega obrata. Kraj je ustno izročilo nekdaj imenovalo »pri sveti Hemi«, razvaline pa še danes poznamo kot »plavž svete Heme«. V nasprotju z ustnim izročilom zgodovinski viri pričajo, da gre za livarno železa iz 17. stoletja. Delovala je le kratek čas, nato sta njen obstoj in lega zašla v pozabo.

Na razstavi predstavljamo kratko zgodovino livarne, njene povezave z rudnikom živega srebra v Idriji, raziskovalce livarne v 20. stoletju, njene ostaline in nekdanjo podobo ter domnevni način delovanja. Zaradi ljudskega poimenovanja livarne pa predstavljamo tudi ustno izročilo in legende o sveti Hemi v Bohinju ter nekatera zgodovinska dejstva o Hemi Krški.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri